Päevatoimetaja:
Aime Jõgi
(+372) 739 0359

Kliinikum ootab rinnaga toitmise nädalal emasid tasuta töötubadesse

Copy
Ämmaemand Marrit Kanna märkis, et imetamine soodustab ema ja lapse kiindumussuhte teket, tänu millele suureneb lapsel hilisemas elus empaatia ja sotsiaalne turvatunne.
Ämmaemand Marrit Kanna märkis, et imetamine soodustab ema ja lapse kiindumussuhte teket, tänu millele suureneb lapsel hilisemas elus empaatia ja sotsiaalne turvatunne. Foto: Sille Annuk

1.–7. augustil tähistatakse üle maailma rahvusvahelist rinnaga toitmise nädalat, mille eesmärk on julgustada emasid imetama ning seeläbi parandada ka imikute tervist. Kliinikumi ämmaemandatest imetamisnõustajad jagavad sel ajal emade ja perede toetamiseks tasuta nõu veebiloengutes ning ka ootavad kõiki rinnaga toitvaid emasid, nende peresid ja ka beebiootel naisi imetamise töötubadesse.

Tartu ülikooli kliinikumi naistenõuandla ämmaemandusjuhi Marrit Kanna sõnul soovitab maailma terviseorganisatsioon toita lapsi kuni kuuenda elukuuni ainult rinnapiimaga ning imetada koos lisatoiduga lapse teise eluaastani.

«Vastsündinu ja imiku rinnaga toitmine on parim meetod selleks, et pakkuda lapsele kasvamiseks ja arenguks vajalikke toitaineid. Uurimistulemused kinnitavad, et imetamisel on märkimisväärne kasu nii laste kui emade tervisele ja heaolule. Rinnapiima saavatel lastel esineb vähem seedeprobleeme ja allergiaid. Samuti kaitseb rinnapiim last nakkuste eest, see sisaldab komponente, mida imiku piimasegudes ei ole – hormoone, ensüüme, kasvufaktoreid, asendamatuid rasvhappeid ja immunoloogilisi kaitsefaktoreid,» selgitas ämmaemandusjuht.

Ta lisas, et sama oluline on ema ja lapse kiindumussuhe, mille teket imetamine soodustab – nii suureneb lapsel hilisemas elus empaatia ja sotsiaalne turvatunne.

«Sünnituse järel soodustab imetamine kiiremat taastumist ning rasedusaegse lisakaalu vähenemist. Samuti on imetanud naistel väiksem risk haigestuda rinnanäärme- või munasarjavähki ja väheneb osteoporoosi risk menopausi perioodil,» rääkis imetamise kasuteguritest Marrit Kanna.

2024. aasta rinnaga toitmise nädala sõnum «Closing the gap: breastfeeding support for all» seab rõhuasetuse imetavate emade märkamisele, tunnustamisele ja toetamisele.

«Sel aastal pööratakse rohkem tähelepanu imetavatele emadele kogu nende imetamisaja vältel, tutvustades viise, kuidas perekond, kogukond, tervishoiutöötajad ning kogu ühiskond saaks imetavatele emadele tuge pakkuda ning rinnaga toitmise olulisust väärtustada,» lausus ämmaemand.

Toe pakkumiseks jagavad Tartu ülikooli kliinikumi naistekliiniku ämmaemandatest imetamisnõustajad rinnaga toitmise nädala vältel tasuta nõu nii veebis kui ka kohapeal töötubades. Oodatud on kõik rinnaga toitvad emad, nende pered, samuti beebiootel naised, kes soovivad rohkem infot imetamise kohta. Rinnaga toitmise veebiloengud toimuvad 1.–7. augustil ning neile saab registreeruda kuni kohtade täitumiseni siin lingil.

Teisipäeval, 6. augustil on aga huvilised oodatud kliinikumi naistekliiniku perekeskusesse C-korpuses (L. Puusepa 8, ruum C1035), kus toimub kolm temaatilist töötuba:

Kell 13–14 «Rinnaga toitmise alustamine – mida oodata esimestel sünnitusjärgsetel nädalatel» (Karolin Köörna)

Kell 14.30–15.30 «Rinnaseisundid imetamise ajal ning nende leevendamisvõimalused» (Jekaterina Kalamees)

Kell 16–17 «Vaimse tervise toetamine imetamise ajal» (Anni Anastasia Pilvar)

Allikas: Tartu ülikooli kliinikum

Töötoad on osalejatele tasuta, ent vaja on ette registreeruda siin lingil. Pikem töötubade kirjeldus asub siin.

Tagasi üles