Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

E-kataloogi tarkvarauuendus häirib esmaspäeval raamatukogude tööd

Copy
ESTER on raamatusõbra võimas abiline.
ESTER on raamatusõbra võimas abiline. Foto: Raimu Hanson

Eesti suuremate raamatukogude ühine e-kataloog ESTER vajab turgutust. Seepärast on selle töös esmaspäeval, 22. juulil plaanis nelja- kuni kuuetunnine katkestus, mis algab kell 14.

Eesti raamatukoguvõrgu konsortsiumi ehk ELNET-i konsortsiumi hallatavas ESTER-is on kirjas teavet rohkem kui kümne miljoni raamatu kohta ning seda kasutavad kõik suuremad raamatukogud.

«Et ligi pool miljonit lugejat saaksid edaspidigi kataloogi sujuvalt kasutada, on vajalik ette võtta operatsioonisüsteemide serverite tarkvarauuendus,» selgitas ELNET-i konsortsiumi tegevdirektor Asko Tamme. «Infosüsteem kasutab süsteemitarkvarana Linuxit ja see vajab periooditi täielikku uuendamist, mis tähendab uute serverite seadistamist ja nendesse andmete migreerimist. Internetiaadress ja nimi selles tegevuses ei muutu.»

Katkestuse ajal ei tööta avalik kataloog www.ester.ee ega ole süsteem kasutatav ka raamatukogu sisetööks. Uuenduse tegemise ajal pole võimalik kataloogi vaadata, «Minu ESTER» kaudu raamatuid tellida, laenutusi pikendada ega kasutada laenutus- ja tagastusautomaate või tarku laenutuskappe.

Et kesksuvel on raamatukogudes tööintensiivsus mõnevõrra väiksem, on serverite tarkvauuendus plaanis just praegusel ajal.

«Lugejatel palutakse esmaspäeval kontrollida, kas raamatukogu on lahti ja kuidas see töötab. Suuremad raamatukogud jäävad avatuks ja teenindavad lugejaid, kasutades asenduslahendusi,» lisas tegevdirektor.

Serverite operatsioonisüsteemi uuendavad ühiselt Eesti raamatukoguvõrgu konsortsium, Tartu ülikool ja Innovative Interface Inc. «Loodetavasti saab järgmisel hommikul ESTER-is tööd sujuvalt jätkata,» märkis Asko Tamme. «Palume vabandust võimalike ebamugavuste pärast.»

Tagasi üles