Päevatoimetaja:
Richard Särk

GALERII Mõisamängul tundis Raadi vastu huvi Mariupolist pärit ukrainlanna, kes ka sõbranna kaasa haaras

Copy

Raadi on oma nime saanud Tartu rae järgi, kellele keskajal see maalilise järve kaldale rajatud koht kuulus. Vanal maakaardil, ammu enne von Lipharteid, näeb Raadi mõis välja üsna lihtne viilkatusega puitmaja. 1751. aastast kuni 1919. aastani kuulus Raadi mõis aga von Liphartidele – selle aja sisse mahtus viis inimpõlve üht aadliperekonda, kellest iga järgmine põlv liikus sihikindlalt edasi uhkuse, toreduse ja jõukuse suunas. Tervet Liphartide suguvõsa iseloomustas keskmisest suurem huvi hariduse ja kultuuri vastu, mis igal sammul ka Raadi mõisas väljendus.

Unustatud mõisate mängu esimese ekskursiooni 21. juulil viis läbi Eesti Rahva Muuseumi giid Anti Lillak, kes alustas ringkäiku otse muuseumi peauste eest, laia katuse alt. Umbes seal asus mõisa trahter ehk kehakinnituspaik ning vajadusel ka öömaja neile, kel pikem teekond käsil Lõuna-Eestist Narva suunas või vastupidi.

ERMi kõrval oleva parkimisplatsi muuseumipoolses otsas näitas Anti Lillak fotot Raadi järve kaldal rohtu näsivates lehmadest, osad loomad jalgupidi vees, ja üle järve paistmas uusrenessanlik mõisamaja – siitpoolsest otsast kahekorruseline, keskel suursugune kuppel, ja sealt edasi, pisut maadligi hoidev ühekorruselise hooneosa.

Märksõnad

Tagasi üles