Päevatoimetaja:
Richard Särk

IN MEMORIAM Suri vabadusvõitleja Osvald Saska

Copy
Osvald Saska (6. V 1939 – 17. VII 2024).
Osvald Saska (6. V 1939 – 17. VII 2024). Foto: Urmas Saard / Külauudised

Meie hulgast on lahkunud Osvald Saska (6. V 1939 – 17. VII 2024), kevadel oma 85. sünnipäeva tähistanud vabadusvõitleja ning Eesti Vabariigi territoriaalse terviklikkuse kaitsja ja Tartu rahu põlistamise seltsi esimees.

Tartu rahu põlistamise seltsi liikmete ning Narva-taguste Eesti valdade ja Petserimaa sõprade nimel saadetud järelehüüdes märgib ajaloolane Aldo Kals, et Osvald Saska elulooraamatu viimased aastad olid üles ehitatud kindla kalendriplaani alusel. Aasta peaaegu igasse kuusse jäi üks või koguni mitu üritust, kus ta osales ja alati, isegi raske kõnehäirega võideldes sõna võttis.

Osvald Saska aasta algas Tartu vabastamise aastapäeva tähistamisega Tähtvere mälestusmärgi juures. Tartu rahulepingu sõlmimine ja selle sisu olid kõne all küünlapäeval, aga talvine madisepäev pakkus samasse kalendrikuusse ka Eesti Vabariigi sünnipäeva. Märts ja küüditamise ning Jüri Kuke hukkumise päev olid ümbritsetud leina ja langenud vabadusvõitleja päeva konverentsiga.

«Jürikuu omanimelisel päeval muistse vastuhaku ja Eesti Asutava Kogu kokkukutsumise meenutamine viis kevadesse, mis Osvaldile kui tublile aednikule tähendas aiatööde hooaja algust,» meenutab Aldo Kals. «Samas vaimus kulges aeg kuni jõuludeni, sündmuselt sündmusele ja nii aastaid. Selle juures ikka Eesti piiripost, Ingeri- ja Petserimaa lipud ning maakaardid käepärast.»

Seekordne soomepoiste austamine-meenutamine septembris Pilkal toimub Osvald Saskata. «Aga Julius Kuperjanovi sünniaastapäevaüritus oktoobris annab siis ja edaspidi Osvaldi sõpradele võimaluse tema mälestamiseks Raadi kalmistul,» märgib Aldo Kals.

Ärasaatmine on 22. juulil kell 12 Raadi kalmistu leinamajast.

Copy
Tagasi üles