Päevatoimetaja:
Richard Särk

Tartumaal on avatud 36 talu, Jõgevamaal 15, külastajad teretulnud

Copy
Eesti maaülikooli Märja veisekasvatuse katsefarmis näeb kolme tõugu eesti veiseid.
Eesti maaülikooli Märja veisekasvatuse katsefarmis näeb kolme tõugu eesti veiseid. Foto: Signe Oidekivi / Tartu Postimees

Käes on avatud taludega nädalavahetus, mis Tartumaa puhul tähendab, et uksed ja väravad on lahti enam kui 30 talul, sealhulgas ootab külastajaid Eesti maaülikooli Märja veisekasvatuse katsefarm, rida linnu-, veini- ja käsitöötalusid, juustuvabrik ja taimekasvatustalud ning eksootiliste loomade-lindude talu. Avatud on ka Peipsimaa pärimuskeskus ja Wiira küünlavabrik.

Ega Jõgevamaalgi pilt nadim ole. Lahti on Torma glämpinguküla, Meemeistrid, Luua metsanduskool, üks piimakitsetalu ja liiliate hobikasvatustalu, kokku viisteist paika.

Olukorrast saab pildi kiiresti ette avatud talude kodulehel, kus on kaart ja juhised. Suur osa taludest on avatud nii laupäeval kui ka pühapäeval, mõni aga ainult ühel päeval.

Igal talul on oma programm, milles väljendub paiga eripära.

Sipelga külas tegutseb Nugise hobitalu, kus näeb ka eksootilisi linde ja loomi.
Sipelga külas tegutseb Nugise hobitalu, kus näeb ka eksootilisi linde ja loomi. Foto: Kristjan Teedema

Avatud talude päev annab hea võimaluse näha, kuidas kasvab kodumaine toit, mida kujutab endast üks tänapäevane talupidamine või põllumajandusettevõte ning kui mitmekesine on maaelu.

Avatud talude sündmus peab tänavu kümne aasta juubelit. Üle Eesti ootab külastajaid 350 talu ning näha saab ka põllutehnikat, iluaedasid, kodurestorane, turismitalusid, nautida kohalikke maitseid ja teha palju muud põnevat.

Nugise hobitalu pikkkõrvad.
Nugise hobitalu pikkkõrvad. Foto: Kristjan Teedema

«Võimalust tutvuda maaeluga on väga vaja selleks, et noored sooviksid õppida põllumajandusega seotud erialasid ning näeksid põllumajandusettevõtlust ja maal elamist ka oma elus ühe valikuna,» on öelnud regionaalminister Piret Hartman. «Avatud talude päev on suurepärane võimalus luua ja säilitada sidet maaeluga.»

Avatud talusid saab avastama sõita nii rongi kui ka rattaga. Kaardi taludega, kuhu pääseb hõlpsasti rongiga ligi, leiab Elroni kodulehelt. Pea pooled talud asuvad raudteejaamale lähemal kui 3 km ja ülejäänud enamasti kuni 6 km kaugusel.

Märksõnad

Tagasi üles