Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Maailma tugevaimad rammumehed sikutasid vastuvoolu lotja, hulk katseid alles ees

Copy
Lodja tirimises osutus tugevamaks ja kiiremaks Eesti vägilane Ervin Toots.
Lodja tirimises osutus tugevamaks ja kiiremaks Eesti vägilane Ervin Toots. Foto: Aime Jõgi

Rammumeeste meistrite liiga toob laupäeval autovabaduse puiesteele võistlema maailma 12 tugevaimat meest, kes hakkavad Kaarsillal tõmbama vastuvoolu lotja Jõmmu. Selleks valmistusid vägilased Nõo lihatööstuses, kus nad lükkasid täislastis veokit. 

Rammumehed panevad oma jõu autovabaduse puiesteel proovile laupäeva pärastlõunal kella kolmest üheksani õhtul. Seejuures on rammumeeste meistrite liiga ehk Strongman Champions League selle spordiala üks autoriteetsemaid võistluste sarju maailmas.

Võistlus algab tosinale tugevale sportlasele lodi Jõmmu sikutamisega. Täpsemalt: mehed peavad Tartu Kaarsillal istudes tõmbama Emajõel vastuvoolu ligi 25 meetrit lotja, mis kaalub 60 tonni.

Lisaks kuulub võistluskavasse 150-kilose metallkonstruktsiooni tõstmine maast üles sirgetele kätele, 800-kilose ATV ja inimestega koormatud suure käru lükkamine, metallkonstruktsioonil istuva nelja naise süles kandmine, kiiruse peale mitmekümnekiloste liivakottide loopimine 4,3 meetri kaugusele ning 200–275 kilo kaaluvate pommide trepist üles vedamine.

Kuidas kõigeks selleks aga valmistuda? «Enne laupäevast suurüritust korraldasime soojenduseks Nõo lihatööstuses suure lihaveokiga väikese jõunumbri, sest autovabaduse puiesteel ei saa rekat tõmmata ning ka liha mängib olulist rolli rammumeeste igapäevases menüüs,» kostis Eesti tugevaim mees ja võistluse peakorraldaja Ervin Toots. Ehk teisisõnu, rammumeestel tuli seal rasket veoautot lükata.

Nõo lihatööstuse nõukogu esimehel Simmo Kruustükil polnud midagi selle vastu, et tugevad mehed ettevõte veokiga trenni tegid. Vastupidi, tema sõnul on rammumehed kõigile eeskujuks, et näidata, kui oluline on tervisele tasakaalustatud segatoitumine.

Rammumehed käisid Nõo lihatööstuses trenni tegemas. Neil tuli lükata veokit, mis oli lihakraami täis.
Rammumehed käisid Nõo lihatööstuses trenni tegemas. Neil tuli lükata veokit, mis oli lihakraami täis. Foto: Nõo Lihatööstus

Trenn tehtud, ootabki sportlasi katsumus autovabaduse puiesteel. «Tartus korraldatav võistlus on rammumeeste meistrite liiga selle aasta üks raskemaid jõukatsumisi, kus võistlejatel tuleb tavapärasest suuremaid koormusi tõsta ja tirida,» tutvustas Ervin Toots.

Rammumehed tulevad Tartusse võistlema mitmelt poolt Euroopast ja Aafrikast. Teiste seas on kohal meistrite liiga tänavune üldliider lätlane Aivars Šmaukstelis. Eestlastest osalevad Ervin Toots ja Gunnar Gimbutas.

Tagasi üles