Päevatoimetaja:
Richard Särk

Vaata ette Levib petuskeem, kus tartlastele lubatakse tasuta bussisõidu õigust

Copy
Pettus! Sotsiaalmeedias levib kampaania, kus lubatakse aastaks tasuta bussisõidu õigust, kuid mille lingi avamine jätab hoopis rahast ilma.
Pettus! Sotsiaalmeedias levib kampaania, kus lubatakse aastaks tasuta bussisõidu õigust, kuid mille lingi avamine jätab hoopis rahast ilma. Foto: Kuvatõmmis / Facebook

Tartu infokeskusse helistas esmaspäeval mitukümmend inimest ja küsis, kas tõesti saab bussikaardi soetamisega linnaliinibussides aasta aega tasuta sõita, nagu kuulutab «Ühistransport Tartus» sotsiaalmeedia postitus. Ei saa, ütleb infokeskuse koordinaator Angelika Rähn. Tegu on petuskeemiga. 

Sellise nimega lehekülg loodi Facebooki pühapäeval. «Hangi Tartu transpordikaart ja naudi tasuta sõite aasta aega!» seisab postitustes. Selle alla on omakorda kommenteerinud võõrapäraste nimedega libakontod, et kampaania on aus ja nemad on oma bussikaardi juba kätte saanud.

Kümneid helistajaid

Sellist kampaaniat Tartu linn aga korraldanud pole, vaid tegu on petuskeemiga. Infokeskuse koordinaator Angelika Rähn ütles, et õnneks on paljud inimesed ettevaatlikud olnud. Ainuüksi esmaspäeval helistas infokeskusesse ligi 30 linlast, et infot kontrollida. 

Järgmistel päevadel helistati juba vähem. Kuid täna teatas üks helistaja Rähnile, et sai petta ja jäi ilma 53 eurost. Panga abil sai ta teada, et raha kanti Kreekasse.

Sarnane petuskeem levis ka aprillis.
Sarnane petuskeem levis ka aprillis. Foto: kuvatõmmis / Tartu linn

Angelika Rähn toonitas, et kui Tartu linn mingi kampaania korraldab, levitatakse sellest infot ainult ametlikes kanalites. Kahtlase nimega gruppide ja lehekülgede infosse tuleks suhtuda kui pettusse. 

Politsei Tartu menetlustalituse juht Timo Reinthal ütles, et konkreetselt selle petuskeemiga nende poole pöördutud ei ole.

Palju petuskeeme

Kuid Reinthali sõnul on kurb reaalsus see, et petturid üritavad kas uue või vana skeemiga inimesi petta ja seeläbi neilt võimalikult palju raha kätte saada. «Petturid on kavalad ja leiavad üha rohkem viise, kuidas muuta end usaldusväärsemaks,» nentis Reinthal.

Seetõttu on tema sõnul oluline, et kõik oleksid võimalikult tähelepanelikud ning mõtleksid hoolikalt kellega nad mis tehinguid teevad. «Kindlasti tasub meelde tuletada, et enda PIN-koode ei tohi mitte kellegagi jagada, ka mitte siis, kui väidetakse, et on politseist või pangast,» loetles Reinthal ühe meelespea.

«Niisamuti tuleb sõnumite ja meilide teel alati kontrollida aadressi, kust see tuli ja kas see on usaldusväärne allikas ning mitte kohe lahti klikkida,» jätkas politseinik.

Samuti teevad politseile muret skeemid, kus petturid veenavad erinevatel ettekäänetel kannatanul sularaha pangakontolt välja võtta. Siis tuleb sellele aga järele kulleriks maskeerunud pettur.

«Inimesed lasevad võõrad inimesed enda koju, teadmata, mis on nende tegelik plaan või kavatsus. Mitte kunagi ärge jagage võõraga enda kodust aadressi või muid andmeid, mida kurjategijad võivad hakata ära kasutama mõjutamiseks, et teilt raha kätte saada,» toonitas Timo Reinthal.

Kui keegi märkab mingit uut petuskeemi, siis tuleks sellest veebipolitseinikule teada anda, kes saaks võimalikult kiiresti ka teisi hoiatada.

Tagasi üles