Tartu noored teenisid üleilmselt bioloogiaolümpiaadilt välja kaks pronksmedalit

Copy
Tublid bioloogiatundjad (vasakult) Karl-Erik Volberg, Violeta Jürgens, Simo Linno ja Mia Marleen Rahe.
Tublid bioloogiatundjad (vasakult) Karl-Erik Volberg, Violeta Jürgens, Simo Linno ja Mia Marleen Rahe. Foto: Sulev Kuuse

Kasahstani pealinnas Astanas aset leidnud üleilmselt bioloogiaolümpiaadilt naasvate Eesti õpilaste tulemused on tublid. «Sel korral jäime naabritest küll maha, Läti ja Leedu õpilased said ka hõbemedaleid, eestlased kaks pronksmedalit,» teatas  Eesti bioloogiaolümpiaadi žürii esimees Sulev Kuuse. «Aga soomlastega olime samal pulgal!»

2024. aasta üleilmne bioloogiaolümpiaad (International Biology Olympiad ehk IBO) peeti 7.–13. juulini Astana Nazarbajevi-nimelises ülikoolis, peakorraldaja Kasahstani haridusministeerium ning üks sponsoreid suurkompanii Huawei.

Eesti võistkonda kuulusid Mia Marleen Rahe (uuest õppeaastast Tallinna reaalkooli abiturient), Violeta Jürgens (Tartu Hugo Treffneri gümnaasiumi abiturient), Karl-Erik Volberg (Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi abiturient) ja Simo Linno (Nõo reaalgümnaasiumi üheteistkümnendik).

Eesti delegatsiooni esindajatena olid Astanas kohal Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi doktorant Karl Jürgenstein, arstiteaduskonna üliõpilane Mari Remm ja resident Ando Vaan ning Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi vivaariumi juhataja Sulev Kuuse, kes rahvusvahelise žürii koosseisus valmistasid õpilastele töid ette.

Sulev Kuuse sõnul olid tänavused praktilised tööd biokeemiast, molekulaarbioloogiast, bioinformaatikast ja loomaanatoomiast ning -füsioloogiast. Viimases praktikumis toimus üle mitme aasta ka reaalne preparaadi lahkamine, sel korral uuriti lamba silma ehitust. Teooriaküsimused olid jagatud kahte ossa, mõlemas oli 50 küsimust, mille lahendamiseks oli gümnasistidel aega 2 x 3,5 tundi.

Mõlemad teooriavoorud hõlmasid küsimusi seitsmest valdkonnast: biosüstemaatika, raku- ja molekulaarbioloogia, ökoloogia, etoloogia, geneetika ja evolutsioon, taimeanatoomia ja -füsioloogia ning loomaanatoomia ja -füsioloogia.

Eesti võistkonnast said Simo Linno ja Violeta Jürgens pronksmedal ning Mia Marleen Rahe ja Karl-Erik Volberg äramärkimise väga tubli osalemise eest. Kokku võttis selle aasta bioloogiaolümpiaadist osa 81 riiki ja 286 õpilast.

Rahvusvahelist bioloogiaolümpiaadi korraldati tänavu juba 35. korda.

Olümpiaadi toetasid Eesti haridus- ja teadusministeerium, TÜ teaduskool, TÜMRI ning ettevõtmise väga head toetajad SolisBiodyne, Icosagen ja TÜ loodusteaduste valdkond.

Tagasi üles