Päevatoimetaja:
Jens Raavik
(+372) 739 0371

Piltuudis Kvartali pardil koorusid tibud (3)

Copy
Esmaspäeva hommikul oli Kvartali ees lillepotis juba kaks parti.
Esmaspäeva hommikul oli Kvartali ees lillepotis juba kaks parti. Foto: Sille Annuk

Kvartali sissepääsu Turu tänava poolse sissekäigu juures on lillepotis juba viimased kuu aega istunud sinikael-part. Kuigi pardipojad kooruvad tavaliselt mitu kuud varem, piilus täna hommikul lisaks istuvale pardile lillepotist möödakäijaid ka üks äsja koorunud pisike pardipoeg. Keskpäevaks oli koorunud teinegi tibu.

Möödunud nädalal selgitas Tartu ülikooli linnuökoloog Marko Mägi, et pardipojad kooruvad tavaliselt mai lõpus ning et Kvartali part ei pruugi tänavu järglasi saada. Ka ei paistnud pesal istuva pardi kõhu alt mune. Õnneks on siiski vähemalt kaks muna pardiema kõhu all kuu aega soojenenud ning täna lõunaks olid pardid Kvartali ees lillepotis juba kolmekesi.

Pärast koorumist juhatab ema pojad vette ning pesale enam tagasi ei tule. Pardipojad on sünnist saadik võimelised ise kõndima ja ujuma, kuid jäävad veel mõneks ajaks ema kaitse alla.

Kuulus part on Tartu linnas lillekasti pesa teinud varemgi. Kõige varem juhtus see 2018. aasta aprillis Pallase hotelli juures lillekastis. Toona oli pesal istumisest ka tulu sest maikuu lõpus olid pardil pojad käes.

Tagasi üles