Päevatoimetaja:
Richard Särk

Juhtkiri Omad olgu rahul

Copy
«Suudlev Tartu» 18. mail tõi Raekoja platsile kokku enneolematult suure hulga rahvast
«Suudlev Tartu» 18. mail tõi Raekoja platsile kokku enneolematult suure hulga rahvast Foto: Maanus Kullamaa

Euroopa kultuuripealinna suurejoonelisest avapeost möödub kohe-kohe pool aastat. Suvi on haripunktis, mis otse öeldes tähendab seda, et suure tõenäosusega on kultuuriaasta tipphetked juba seljataga. Siit edasi algab väikestviisi kokkupakkimine.

Kas see, mida oleme teinud ja saanud, on olnud selle vääriline, mida vaimusilmas ette kujutasime? Kas oleme rahul?

Vaadates seda, kuidas aastaid pooleldi kasutuseta seisnud laululaval on paari nädalaga aset leidnud ridamisi tipptasemel kontserte, mis on nõlva pilgeni rahvast täis toonud, on kindlasti põhjust rahul olla. Tartus toimub. Tartus on põhjust olla. Tartusse on põhjust tulla.

Paljud kiidavad ka väikesemõõtmelisi ettevõtmisi nii Emajõelinnas endas kui Lõuna-Eestis. Ja eks ole ka kultuuripealinna sihtasutus järjekindlalt rõhutanud, et peamine eesmärk oli tuua ühe egiidi alla kokku võimalikult palju eriilmelisi tegemisi, mitte keskenduda paarile-kolmele tipphetkele.

Sellist pauku pole olnud ega ilmselt tulegi.

Jah, kultuuripealinna programm on hästi õnnestunud. Need, kes on tahtnud end kultuursete eurooplastena tunda, on vaieldamatult erilisi hetki leidnud ja küllap leiavad veel. Rääkides näiteks sürrealismi suurnäitusest, «Rahamaa» lavastusest, «Suudleva Tartu» šõust ja lauluväljaku kontsertidest, võib valehäbita nentida, et juhtunud on nii mõndagi, mida tavalisel aastal juhtunud poleks.

Samas ei või jätta märkimata, et laialt on levinud igatsus ühe eriti vinge ja korraga suuri, erinevate huvidega inimhulki ühendava sündmuse järele. Millegi sellise järele, millest mälupildid veel aastaidki hiljem pingutuseta silmade ette kerkiks ning mis meelitaks siia ohtralt väliskülalisi. Sellist pauku pole olnud ega ilmselt tulegi.

Tagantjärele targana võib pakkuda igasuguseid ideid. Näiteks kõlksunuks ilutulestiku vastu sõdiva Tartu vaimuga hästi kokku üks eriti vinge augustiöine 3D droonišõu, milletaolisi on massid saanud hinge kinni pidades nautida valdavalt metropolides. Aga eks uudseid suurejoonelisi kunstivorme ole teisigi.

Tartu on kindlasti väga tubli ja tore kultuuripealinn. Omadele. Küsimuseks jääb, kas ta ka EUROOPA kultuuripealinna tähenduse lõpuni välja veab.

Tagasi üles