Päevatoimetaja:
Richard Särk

Talunik peab oma maa kasutamiseks osalema oksjonil (7)

Copy
Toomas Marga soov on tema perele kuulunud maadel hakata põldu pidama. Praegu haljendab sellel Tartu Agro vili, taamal paistab samale põllumajandusettevõttele kuuluv farm.
Toomas Marga soov on tema perele kuulunud maadel hakata põldu pidama. Praegu haljendab sellel Tartu Agro vili, taamal paistab samale põllumajandusettevõttele kuuluv farm. Foto: Kristjan Teedema

Tartu külje all Vorbusel elav Toomas Marga loeb uudiseid ASi Tartu Agro ja riigi kemplusest põllumaa pärast kulmu kortsutades. Osa sellest maast, ligi 22 hektarit, kuulus enne Nõukogude okupatsiooni tema perele. Ajal, mil omandireformi ajal sai enamik represseerituid oma maad ja majad tagasi, jäi Toomas Marga perele põllumaa tagastamata.

«Tartu Agro on siin meie maadel saanud toimetada pea ilma rahata, nad maksavad maa eest renti alla turuhinna ja nüüd, mil riik soovib maa eest õiglast hinda, on neil kisa lahti,» sõnas Toomas Marga pahaselt.

Tema pere on aastaid võidelnud, et saada oma esivanemate maa tagasi. Marga selgitas, et tema pere küüditati Vorbuselt Siberisse. Maadega seotud dokumendid läksid kaotsi ning need saadi Venemaalt kätte alles siis, kui nende pere põllumaa oli saanud riigi omaks ning antud Tartu Agrole kasutamiseks.

Tagasi üles