Päevatoimetaja:
Richard Särk

Malle Pärn: mustvalgest maailmavaatest kuuetriibulise propagandani (2)

Malle Pärn
Malle Pärn Foto: Erakogu

Ei maksa alati uskuda seda, mis ajalehed kirjutavad.

Malle Pärna maailmavaade ei ole mingis küsimuses mustvalge, nagu kindlalt väitis Tartu Postimehe juhtkiri (28.6). Maailmavaade saab olla näiteks materialistlik või idealistlik, aga mitte värviline. Küll aga võib mingi endale võimu taotlev ideoloogia olla kas mustvalge või punane või kasvõi vikerkaarevärviline. Kujundlikult muidugi, päriselt ideoloogia ju värviline ei ole.

Sõna «vikerkaarevärviline» on iseenesest kummaline, sest vikerkaarel on seitse üksteisesse sulanduvat värvitooni. Keegi vist ei suuda päriselt luua midagi, mis oleks vikerkaarevärviline. Aga ideoloogia ju sageli püsibki valedel ja valeterminitel.

Kuue triibuga lipp võiks olla sekskoloor, mitte vikerkaarelipp. Ja vikerkaarel ei ole midagi pistmist inimese seksuaalsusega, nii et selle võiks need võitlevad kväärid küll ükskord rahule jätta ja kõikidele inimestele kenasti tagasi anda. Usun, et otsekohe muutuks inimeste suhtumine nendesse tunduvalt sõbralikumaks. Kui käibelt kaoksid ka valeterminid homofoobia ja transfoobia – noh, see oleks juba hiigelsamm täieliku äraleppimise poole.

Tagasi üles