Lennuakadeemia tudengid saavutasid rahvusvahelisel võistlusel kolmanda koha

Tartu Postimees
Copy
Osa lennuakadeemia tublide tudengite võistkonnast, mis rahvusvahelisel võistlusel tuli kolmandale kohale.
Osa lennuakadeemia tublide tudengite võistkonnast, mis rahvusvahelisel võistlusel tuli kolmandale kohale. Foto: Eesti lennuakadeemia

Lennuakadeemia tudengite võistkond Blue Sparrow osales esimest korda rahvusvahelisel mehitamata õhusõidukite võistlusel IMechE UAS Challenge Suurbritannias. 38 registreerunud võistkonna seas saavutati üldarvestuses 3. koht ja meeskonda tunnustati ka Airworthinessi eriauhinnaga.

 

IMechE UAS Challenge'i korraldamist alustati 2014. aastal, et arendada professionaalseid insenere. Tänavune võistlus toimus 1.–4. juulini Buckminsteris ja võistlusele registreerus 38 üliõpilasmeeskonda üle maailma, sealhulgas Hiinast, Saudi Araabiast, Indiast, Hispaaniast, Hollandist, Itaaliast, Suurbritanniast. Võistlust korraldab Institution of Mechanical Engineers.

Kaheteistkümnest Eesti lennuakadeemia tudengist koosnev võistkond Blue Sparrow alustas vastavalt võistluse reeglitele mehitamata õhusõidukisüsteemi (UAS) täieliku projekteerimis- ja ehitustsüklit juba eelmise aasta oktoobris. Lisaks mehitamata õhusõidukisüsteemi projekteerimisele ja ehitusele tuli tudengitel iseseisvalt toime tulla sponsorite leidmise, võistlussõidu planeerimise ja korraldamisega ning ka kogu drooni puudutava logistikaga.

Võistlusel osaleva õhusõiduki maksimaalne stardimass võib olla kümme kilogrammi ja see on mõeldud spetsiifiliste lennumissioonide täitmiseks. Süsteem peab töötama automaatselt, sooritama ülesandeid, nagu ala otsimine, teekonnapunktide järgi navigeerimine, abipaki täpne heitmine ja baasi naasmine määratud marsruuti pidi. Eesti võistkonna õhusõiduk läbis kõik etteantud missioonid edukalt ning võistkond saavutas tihedas konkurentsis 3. koha. Lisaks tunnustati võistkonda Airworthinessi eriauhinnaga.

Blue Sparrow' projekti rahastati EASi ja Kredexi ühendasutuse üliõpilaste insneri valdkonna arendusprojektide toetuse meetmest ja tudengite õhusõiduki väljaarendamist on toetanud ka Threod Systems, Cafa Tech ja Sky Corp.

Tagasi üles