Juhtkiri Nõges, naat ja need teised lilled

Tartu Postimees
Copy
Põllu platsi lillepeenrad suvel 2020.
Põllu platsi lillepeenrad suvel 2020. Foto: Sille Annuk

Kaubahoovi platsil õitseb raudrohi ja Pirogovi platsi servas Toome nõlval takjas. Suurtel aladel kesklinnas laseb Tartu linn vohada taimedel, mille kohta hoolas aednik vanasti ütles umbrohi, kitkus need välja või niitis maha. Ajad on muutunud, suhtumine on muutunud.

Tegelikult on kureeritud elurikkuse projekti eestvedavad naised mitmes kohas tõestanud, et looduslikud omamaised liigid hästi valitud kooslustes on kaunid ja pakuvad silmarõõmu. Vaadakem Veski tänavat, vaadakem Oa tänavat, kiigakem Roosi tänavasse ja veetkem aega Uueturu pargis. Jah, selle üle võib pidada vaidlusi, kas meeldib, aga kuidas saab ka kellelgi elurikkuse ja selle kadumise pidurdamise vastu miskit olla.

On aga juhtunud nii, et moodsa metsiku linnalooduse tekitamise tuules on pendel nihkunud väga ühte serva. Enam ei mõju värske ja vägevana mesikas või angervaks, vaid hoopis kliinikumi ümbruse hooldatud lillepeenrad, millest Tartu Postimees sel nädalal kirjutas. On õiteilu, on tunda hoolitsevat kätt ja on näha nektarit otsivaid mesilasi.

Tagasi üles