Liina Maurer, Cristiina Kuik: Tartu head mõtted ja halvad laenud

Copy
Liina Mauer ja Cristiina Kuik
Liina Mauer ja Cristiina Kuik Foto: Erakogud/Montaaž

Headel aegadel on Tartus, nagu ka riigis, finantsdistsipliin lõdvaks lastud. Linnavalitsus kulutab, nagu homset ei oleks, kuid reaaltulude pool ei näita kasvumärke, investeeringute katteks on vastutustundetult laenatud kuni karmi reaalsuseni, et võetud kohustusi, nagu lasteaedade ja koolide rekonstrueerimine, ei suudeta täita.

Tartu linnaruum on teinud tohutu hüppe: Tartu on ilus, tänapäevane ja roheline linn, kuid ohjeldamatu kulutamise tõttu jääb linnal edaspidi palju vähem raha olulisteks investeeringuteks, sealhulgas kvaliteetse ja rahvusvaheliselt konkurentsivõimelise hariduse pakkumiseks, hoonete ja teede remondiks ning oma elanike eest hoolitsemiseks, sest suur osa sissetulekutest kulub laenude ja intresside teenindamiseks.

Tuleb tõele näkku vaadata – palju reklaamitud roheline linnaruum või nooruslik Tartu vaim ei ole lahendanud negatiivset rännet, töökäsi jääb iga aastaga vähemaks. Tartu kaotab endiselt naabervalda kolinute maksutulu, oskused ja energia, ent peab linnas tööl ja koolis käivatele siiski teenuseid pakkuma.

Tagasi üles