Pane tähele Rally Estonia toob liiklusesse piiranguid ja muudatusi

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Uuendatud 5. juuli 2024, 18:08
Copy
Tartus jäävad peamised liikluspiirangud kesklinna, et tagada ralliautodele sujuv ligipääs raeplatsil asuvale poodiumile.
Tartus jäävad peamised liikluspiirangud kesklinna, et tagada ralliautodele sujuv ligipääs raeplatsil asuvale poodiumile. Foto: Janne Veetõusme

Reede õhtul kõlab Tartus Raadil tänavuse Rally Estonia avapauk, misjärel kihutab üle saja ekipaaži mööda Lõuna-Eesti teid pühapäeva õhtuni. See toob kaasa mitmeid liikluspiiranguid ja -keelde.

Autoralli maailmameistrivõistluste sarja (WRC) siinne võidukihutamine seekord ei kuulu, vaid toimub reedest pühapäevani Euroopa meistrivõistluste ehk ERC-etapina. Sellel ja lisaks Eesti ja Läti autorallil on starti oodata 116 võistlusautot.

Tartu tänavatel võib masinaid märgata juba varem, kuid Otepää ja Elva vahele Räbi külla jääva kvalifikatsioonikatse starti hakkavad ralliautod kogunema reede keskpäevast.

Peale seda liigutakse Tartu poole, sest Rally Estonia avamine peetakse, nagu ka viimasel paaril aastal, Tartu Raekoja platsil, kuhu kerkib stardi- ja finišipoodium.

Ralli avakatse algab Raadil Majoraadi pargis kell 19.35. Viimast, 14. katset alustatakse Leigo järve ääres pühapäeval kell 15.05, misjärel ootab sõitjaid poodium Tartu raeplatsil.

Liikluspiirangud Tartus

Ralli tõttu tuleb tavaliiklejatel arvestada paljude liikluspiirangutega, nii ka Tartus. Kui juba praegu on peagi avatava autovabaduse puiestee tõttu suletud Vabaduse puiestee, siis reedel kella 15st ei pääse enam ka Magistri tänava parklasse. Nii on pühapäeval kella 22ni.

Samuti ei pääse 5. juulil kell 17–23.30 sõitma Ermi teele. See ei mõjuta aga linnaliinibusse.

Viimane ülikoolilinna liiklust mõjutav muudatus puudutab Lossi tänavat, mis suletakse liikluseks laupäeval kell 21. Taasavatakse see pühapäeva öösel kell 1, kuid mitte jäädavalt, sest ajavahemikul 15.30–20 on see taas suletud.

Ühtlasi ei tohi nendel perioodidel sõita nii Ülikooli tänaval Vallikraavist Lossi tänavani kui ka Lossi tänaval, et ralliekipaažid saaksid sõita raeplatsile poodiumile.

Samuti ei tasu ralliraja äärde minna näiteks drooni lennutama, sest transpordiamet on kehtestatud piirangualad, kus ilma ürituse korraldaja loata ei tohi lennata mehitatud ja mehitamata õhusõidukitega. Piirangud ei kehti sündmusega seotud lendudele.

Lennupiirangute eesmärk on tagada, et inimeste pea kohal lendavad õhusõidukid ei tekitaks ohtu pealtvaatajatele, aga ka teistele õhus viibivatele sõidukitele.

Viimaste aastate rallivõistlused on Lõuna-Eesti käänulistel teedel möödunud politseile tõsisemate vahejuhtumiteta. Möödunud aastatel on sel ajal patrullidele enim tööd pakkunud sõidukijuhid, kes arutult kihutavad ühelt katselt teisele.

Selleks, et ka seekordne autospordiüritus mööduks rahulikult, teeb politsei koos vabatahtlikega nädalavahetusel Lõuna-Eestis tavapärasest tihedamat liikluskontrolli, kinnitas Tartu politseijaoskonna juht Andrus Reimaa.

Seejuures, nagu ka mullu, liituvad Eesti korrakaitsjatega kolleegid Lätist. «Seda ikka eeskätt selleks, et ka naabritest rallipublikuga kiiremini ja kergemalt kontakti saada,» põhjendas Reima. 

Lisaks on liikluse rahustamiseks siin-seal teeservades mobiilsed kiiruskaamerad. «Ralli avapäeval, 5. juulil kutsume kõiki liikuma kesklinna ja ERMi vahel kas jalgsi või kergliikuriga. Kuna Tartus on mitmes kohas ka teetööd, siis sõidukiga minnes võite kiiruskatse asemel vaadata hoopis teise sõiduki pidurdustulesid.»

Rallipiirkonnas liiklejatel palub politsei järgida liiklusreguleerijate korraldusi, sest ainult nii on võimalik vältida ohuolukordi. «Käesoleval aastal on ralli korraldaja teinud parkimise selliselt, et mitmelt parkimisalalt on võimalik jalgsi liikuda kiiruskatsetele. Soovitame ralliüritusele saabujatel enne tutvuda programmiga ning teha selgeks, kuhu ja mis kellaks tahetakse jõuda rallit vaatama,» lausus Reimaa.

Tagasi üles