Mõisamäng algas. Tartumaal ootab külastajaid neli, Jõgevamaal seitse ajaloohõngulist sihtkohta

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Raadi mõis 1914. aastal.
Raadi mõis 1914. aastal. Foto: Johannes Pääsuke

Unustatud mõisate külastusmäng ootab huvilisi viiel suvepäeval, esimesed neist päevadest on 29. ja 30. juuni. Üle Eesti on avatud 34 mõisamaja või kõrvalhoonet, kus giidid on ootel, et rääkida elust, mis kunagi oli, aga ka sellest, mis neis paigus edasi kestab.

Eesti Rahva Muuseum on külastusmängu üks sihtpunkte ning meelitab ajaloohuvilisi Raadi mõisa, mille peremees Carl Gotthard von Liphart, suurmaavaldaja ja kunstikoguja, oma häärberile 1842. aastaks uusrenessansliku ilme lõi. Sealtpeale algas Liphartide lossi hiilgeaeg, see oli täis muusikat ja kunsti ning põnevaid lugusid.

Aga Raadit iseloomustab palju muudki: muuseum, pommituslennukid, reostus, noor sirguv tammik. Giidiga tuurid algavad ERMi A-sissepääsu infoleti juurest igal täistunnil kell 10–18 ja kestavad 45 minutit.

Tartumaal ootavad külastajaid veel Palupera, Vana-Kuuste ja Tammistu mõis.

Palupera mõisamaja.
Palupera mõisamaja. Foto: Sille Annuk

Jõgevamaal on avatud Adavere ja Puurmani mõis, Kuremaa ja Põltsamaa loss ning Torma mõisakompleks, Luua ja Pajusi mõis. Põlvamaal Räpina ja Mooste mõis. Viljandimaal oodatakse külla Õisu ja Võrumaal Rogosi mõisa, rääkimata Harjumaa, Virumaa ja Järvamaa mõisatest.

Puurmani lossis elab mõisakool.
Puurmani lossis elab mõisakool. Foto: Margus Ansu

Pärast eelseisvat nädalavahetust on järgmised külastuspäevad 20. ja 21. juuli ning 3. august. Raadi mõis ei võta mängust osa 20. juulil, mil mõisa pargis toimub festival Punk & Rock.

Tagasi üles