Tosin päeva kestev Sisevete festival ühendab paarisada vetelsõitjat, algus on Vasknarvas

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Vetelsõitjad lähenevad.
Vetelsõitjad lähenevad. Foto: Teevi Pihlak

29. juunist kuni 10. juulini seilab väikelaevade kolonn mööda Eesti pikimat, ligi 500-kilomeetrist teekonda Peipsil, Emajõel ja Võrtsjärvel. Iga päev peatuvad paadid vähemalt ühes sadamas, kus ootab nii vetelsõitjaid kui ka maad pidi tulevaid külalisi tasuta festivaliprogramm.

Tartu 2024 põhiprogrammi kuuluv Sisevete festival algab 29. juulil kell 17 Vasknarva sadamast. Laupäeva õhtul peetakse maha pidu ning pühapäeva hommikul kell 9 väljub kolonn sadamast Mustvee poole.

Nii liiguvadki sõitjad veeteedel kuni 10. juulini. Võrtsjärvele jõudes peatuvad paadid päeva jooksul juba kahes randumiskohas, kuna seal on vahemaad väiksemad.

Festivali üks peakorraldaja, MTÜ Võrtsjärve kalanduspiirkonna tegevjuht Jaanika Kaljuvee rääkis, et festivalile on tänavu registreerunud 60 väikelaeva- või paadiomanikku, kes liituvad neile sobivatel kuupäevadel paadikolonniga.

«Kõige pikemat vetelsõitjate rongkäiku näeme tõenäoliselt 6. juulil Tartus Emajõel – siis seilab korraga ligi 40 alust,» rääkis Kaljuvee. Ta lisas, et kuivõrd iga veealuse peal on mitu inimest, osaleb registreerimisavalduste järgi festivali veesõidus kokku üle 200 inimese.

Festival kestab 10. juulini ja sinna saab tulla jätkuvalt oma veealusega. Selleks tuleb end Sisevete festivali kodulehel registreerida ning seejärel sobival kuupäeval teiste vetelsõitjatega liituda.

«Veesõidu esiklaevadena hoiavad kurssi ajaloolised laevad: Peipsil lodi Jõmmu ning Võrtsjärvel kalapurjekas Laura,» ütles Kaljuvee, kes kutsus ka harrastuspaadimehi- ja naisi kaasa lööma. See tähendab, et oodatud on needki, kel huvi on, ent suurt kaptenivilumust veel varrukast võtta pole.

Nedsaja Küla Bänd.
Nedsaja Küla Bänd. Foto: Teevi Pihlak

Igas sadamas ootab vetelsõitjaid ja festivali külalisi kultuuriprogramm. Teine peakorraldaja, MTÜ Peipsimaa Turismi tegevjuht Eveli Jürgenson ütles, et sadamapidajad ja kohalikud kogukonnad on rääkinud programmiloomes aktiivselt kaasa. Nii näeb palju kohalikke kultuurikollektiive, samuti saab soetada piirkondlikelt toitlustajatelt isetehtud hõrgutisi, ja mõistagi saab igas sadamas kala.

Kohalike talentide kõrval astub festivalil üles ridamisi kodumaised superstaare ja ka üks välismaine folkbänd.

Festivali peaesinejad

29. juuni õhtul Vasknarva sadamas Liis Lemsalu trio

30. juuni õhtul Mustvee sadamas Stefan

1. juuli õhtul Varnja sadamas Ott Lepland ja kvartett

2. juuli õhtul Mehikoorma sadamas Shanon

3. juuli õhtul Räpina sadamas Alika

4. juuli õhtul Piirissaare sadamas Väliharf

5. juuli õhtul Luunja sadamas Singer Vinger

6. juuli õhtul Ulila sadamas Marek Sadam

7. juuli lõunal Oiu sadamas Mari Jürjens

7. juuli õhtul Ulge sadamas Dagö

8. juuli lõunal Valma sadamas kapell Veidi Vurtsu

8. juuli õhtul Veldemani sadamas Kadri Voorand ja Mihkel Mälgand

9. juuli lõunal Suislepa sadamas Kõlavad Karmoškad

9. juuli õhtul Pikasilla sadamas Nedsaja Küla Bänd

10. juuli lõunal Limnoloogia sadamas BBB Bänd

10. juuli õhtul Linaski sadamas Norra folkansambel Gangar

Sadamakontsertidel osalemine on kõigile tasuta. Tasuta pilet tuleb soetada Piletilevist.

Sisevete festival toimub tänavu neljandat korda ja see on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist. Festivali korraldavad MTÜ Peipsimaa Turism ja MTÜ Võrtsjärve Kalanduspiirkond. Sisevete festivalil osalemine on kõikidele tasuta. Rohkem infot: www.sisevetefestival.ee.

Tagasi üles