Väga edukaks kujunenud mikrokraadiprogramm tuleb taas

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Mikrokraadi programmis osalemise eelduseks on vähemalt bakalaureusekraadi olemasolu.
Mikrokraadi programmis osalemise eelduseks on vähemalt bakalaureusekraadi olemasolu. Foto: JP Hion

Tartu ülikooli meditsiiniteaduste valdkond on taas avanud mikrokraadiprogrammi «Terviseteaduste alused», mille käigus saavad osalejad rahvatervishoiu ja tervisedenduse alusteadmised ning mille käigus koolitatakse välja tulevased spetsialistid.

Programmijuht, Tartu ülikooli tervisedenduse kaasprofessor Kersti Pärna ütles, et programmis on osalema oodatud eelkõige need, kes soovivad täiendada teadmisi rahvatervishoiu ja tervisedenduse valdkonnas, taotleda tervisedendaja kutset ning kes on juba praegu või tulevikus oma töös seotud tervishoiu, rahvatervishoiu või tervisedendusega. Need on näiteks tervishoiuametnikud ja -praktikud, teadlased ja nõustajad.

Möödunud aastal «Terviseteaduste aluste» programmi läbinud Doris Sabre töötas pikalt spordivaldkonnas. Ta on lõpetanud Tartu ülikooli kehakultuuri teaduskonna ning sai tänavu Tallinna tervishoiu kõrgkoolist tervisedenduse diplomi. «Olin sobiva magistrieriala otsingutel ja saamaks selgemat pilti, otsustasin esialgu mikrokraadi kasuks,» ütles ta.

Sabre sõnul meeldis talle programmi paindlikkus. «Õppematerjalidega sai tegeleda iga nädalal endale sobival ajal: teha rühmatöid, kuulata videoloenguid ja sooritada teste enne järgmist seminari. Samuti sai kõigi kolme õppeaine alguses teada rühmatööde teemad, seega oli aega teemadega tegeleda. Alati oli võimalus õppejõududele küsimusi esitada ja tagasisidet saada.»

Doris Sabre lisas, et sai uusi teadmisi valdkondlikel teemadel ning avardada silmaringi. «Kui rahvatervishoiu korralduse, RTA, tervisemõjurite mudelite ja kontseptsioonidega oli mul kokkupuude varasematest õpingutest olemas, siis näiteks seksuaaltervise globaalne mõõde, vaimne tervis, sõeluuringute valdkond oli uudne ja paeluv,» märkis ta.

Kersti Pärna selgitas, et rahvastiku vananemise tõttu tuleb järjest rohkem mõelda sellele, kuidas pikendada inimeste tervena elatud aastaid. «See omakorda tähendab, et on vaja järjest rohkem tõenduspõhiste teadmistega spetsialiste, kes tegelevad nii tervise edendamise kui ka haiguste ennetamisega. Programm soosib edasiõppimist TÜ rahvatervishoiu magistriõppes, kuna programmi käigus läbitakse juba kolm magistriõppe ainet,» täpsustas Pärna.

Mikrokraadi programmis osalemise eeldus on vähemalt bakalaureusekraad. Pärna sõnul saab mikrokraadiprogrammis osalemist mugavalt ühildada töö ja isikliku eluga, sest kogu kursus on veebipõhine. «Eelmisel õppeaastal avatud programm on olnud väga edukas: huvilisi oli rohkem kui õppekohti ja selle lõpetas 100 protsenti osalejatest,» teatas professor.

Kandideerida saab 23. augustini 2024. Loe programmi kohta lähemalt siit.

Tagasi üles