Annika Joy Meitern, Aija Kosk, Brit-Beatrice Peri: rohelised oaasid linnaruumis. Tartu puhkealade olevik ja tulevik (2)

Copy
Annika Joy Meitern, Aija Kosk, Brit-Beatrice Peri
Annika Joy Meitern, Aija Kosk, Brit-Beatrice Peri Foto: Erakogu, montaaž

Kas olete kunagi mõelnud, kui kaugel asub teie kodust lähim park või metsatukk? Tallinna tehnikaülikooli Tartu kolledžis kaitstud magistritöös uuriti just seda küsimust, vaadates Tartu linna puhkeväärtuslike puhkealade kättesaadavust nii praegu kui ka planeeritavas tulevikus.

Esmalt, mis üldse on puhkeväärtuslikud puhkealad? Need on rohelised alad linnas, mis pakuvad võimalust puhata, sportida ja loodust nautida. Näiteks pargid, metsatukad või haljasalad, kus saab jalutada, jooksmas käia või niisama piknikku pidada.

Rohealad linnakeskkonnas ei ole lihtsalt ilusad vaadata. Neil on mitmekülgne mõju nii inimestele kui keskkonnale. Uuringud näitavad, et pääs rohealadele vähendab stressi, alandab vererõhku ja soodustab füüsilist aktiivsust. Jalutuskäik pargis võib olla sama tõhus kui antidepressant. Rohealad aitavad vähendada üleujutusriski ja võidelda kuumasaarte efektiga, kus tiheda hoonestusega alad muutuvad ümbritsevast keskkonnast palju soojemaks. Puud ja taimed jahutavad õhku, muutes linnad elamisväärsemaks.

Tagasi üles