Staaride paraad toob kultuuripealinna suvepeole Eesti muusika kullafondi

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Põlva keskkoolist alguse saanud ansambel Winny Puhh on suuremale osale eestlastele tuttav punt. Näiteks 2021. aastal esines see Ulila suveaias.
Põlva keskkoolist alguse saanud ansambel Winny Puhh on suuremale osale eestlastele tuttav punt. Näiteks 2021. aastal esines see Ulila suveaias. Foto: Margus Ansu

Kultuuripealinna korraldajad andsid teada, et 3. augustil leiab autovabaduse puiesteel aset suur tasuta suvepidu «Ellujäämise kunstid ristteel». Lavale astuvad tuntud Eesti artistid, kes jutustavad meelelahutuslikus võtmes loo Tartu ellujäämisest. Õhtu lõpetab end maailma veidraimaks bändiks nimetav Winny Puhh.

Tartu 2024 suvepeol astuvad üles ootamatutes kooslustes armastatud lauljad Ollie, Peeter Volkonski, Sissi, Liisi Koikson, Nele-Liis Vaiksoo, Heidy Tamme ja paljud teised. Lisaks tulevad lavale näitlejad Märt Avandi ja Ott Sepp, kellele pole võõrad ka laulmine ja huumor. Kaasa teevad Tartu akadeemiline meeskoor, Shat​​é tantsukool, võimlemisklubi Janika, rahvakunstiseltsi Leigarid Tartu rühm ja Tähtvere tantsukeskuse tantsijad.

Suvepeo lavastaja Tanel Jonase sõnul on lavastuse juhtmotiiv ehk risttee olnud läbi aegade tähendusrikas ja väega koht. «Kui mõelda Tartu ja Eesti ajaloole, tundub mulle lausa ilmvõimatu, et väike eesti rahvas ja Tartu on traditsioonide, kultuuride ja keeruliste ajaloosündmuste ristteel ellu jäänud. Sealjuures on Tartu end ületanud ning arenenud jõulise visiooniga kultuurimõtte kandjaks – 2024. aasta Euroopa kultuuripealinnaks,» seletas Jonas kontsertlavastuse pealkirja.

Lavastuses kõlavad lood Eesti levi- ja popmuusika kullafondist, paljude teiste seas uue arranžeeringu saanud lood «Kaua sa kannatad», «Segased lood», «Ära möödu must lähedalt», «Sepa kahurikuul» ning «Armastus päästab maailma».

«Peame oluliseks tuua esile Tartut ja Lõuna-Eestit ning loodame kõnetada ja ühendada vaatajaid lauludega, mis ühtlasi jutustavad Tartu 2024 loovkontseptsiooni ehk ellujäämise kunstide lugu,» rääkis kontsertlavastuse muusikajuht Siim Aimla.

Tartu 2024 suvepidu laupäeval, 3. augustil algab autovabaduse puiesteele selleks õhtuks püstitatud suurel laval kell 22. Otseülekande teeb Eesti Televisioon. Kontsertetenduse «Ellujäämise kunstid ristteel» autorid on Tanel Jonas ja Laura Võigemast, muusikajuht Siim Aimla. Lavakoreograafia seab tervikuks liikumisjuht Rauno Zubko.

Suvepeo lõpetab Lõuna-Eesti metal-punkansambel Winny Puhhi kontsert. End maailma veidraimaks bändiks nimetav koosseis tähistab sel aastal 30. sünnipäeva.

Tagasi üles