Märt Meesak: maksud vaestele ja toetused rikastele (2)

Märt Meesak
, Vabaerakonna esimees, ettevõtja
Copy
Märt Meesak
Märt Meesak Foto: Liis Raudsepp

Majanduslik seis ei ole Eesti riigis kiita. Juba teist aastat järjest on majandus languses. Valitsuses on ette võetud kärpeplaanid. Igati õige tegevus, kui suuremat pilti osata näha. Enne küll tehti maksutõusud ära ja alles siis jõuti suure kisa ja kära saatel kärbeteni, kuid parem nüüd, kui mitte üldse. Kärpimine aga ei taha kuidagi hästi minna, sest poliitilist tahet ja arusaamist asja tõsidusest ei näi veel tekkinud olevat. Hakkab küll hiljaks jääma ja kaotatud on palju väärtuslikku aega, kuid saame ainult loota, et terve mõistus lõpuks ikkagi võidab.

Mis aga kogu protsessis eriliselt silma torkab, on kärpeplaani elluviimine ja selle sisu. Valitsusel tuleks tõstatada endale selge küsimus ja sellele vastust otsida. Mida me kärpega saavutada tahame?

Variante on tegelikult palju. Kas saavutada soovitakse ühiskonnas eeskuju, sest kärbitakse varem vohama läinud riigiaparaadi majandus- ja personalikulusid, ning kuna need ei anna kogu seatud eesmärgi summat, siis teha seda eriti jõhkralt. Kärbitakse riigi tegevusi ehk midagi pakutakse kodanikele vähem ning millegi pakkumine lõpetatakse üldse või tehakse lihtsalt kosmilised arvutused, kus kärbitakse ülekantavaid summasid ja täitmata ametikohti.

Tagasi üles