30 aastat tagasi visandatud sõprusleping Tartu ja Tampere lõviklubi vahel sai lõpuks allkirjastatud

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
LC Tampere Amuri president Tapio Mäki (vasakul), sekretär Ari Vakkilainen, Tamperes resideeruv lion Raul Laasik, LC Tartu Tamme president Andrus Kõre ning sekretär Gunnar Leht.
LC Tampere Amuri president Tapio Mäki (vasakul), sekretär Ari Vakkilainen, Tamperes resideeruv lion Raul Laasik, LC Tartu Tamme president Andrus Kõre ning sekretär Gunnar Leht. Foto: Erakogu foto

Heategevuslike lõviklubide LC Tartu Tamme ja LC Tampere Amuri liikmed on vendlust pidanud 30 aastat, aga sõpruslepingut käidi Soomes alla kirjutamas alles tänavu suve algul.

«See oli tegelikult juba 1995. aastal ette valmistatud leping ... Miks see aga tookord sõlmimata jäi, ei mäleta enam keegi,» kommenteeris sündmust LC Tartu Tamme klubi sekretär Gunnar Leht.

Päikeseloojang Soomes.
Päikeseloojang Soomes. Foto: erakogu foto

«Soome lõvivendadel on nüüd kindel plaan tulla meile septembris külla ja kindlasti on meil teineteiselt mõndagi õppida.»

Seni on ühistel kohtumistel peale söömise, joomise ja lobisemise viidud end alati kurssi paiga ajalooga, tutvutud kohalike vaatamisväärsustega ja vaadatud näitusi. Viimane kord Tamperes olles käidi koos uudistamas ajaloolist linnasauna, mis on üks vana suitsusaun ühe maalilise järve kaldal.

Vastsõlmitud leping kohustab vastavalt võimalustele kahe klubi vahelisi kontakte igati hoidma. «Loodetavasti võtame juba lähiajal ette mõne heategevusliku ühisprojekti,» lisas Gunnar Leht.

LC Tartu Tamme on 2000. aastast toetanud Tartu kristlikku noortekodu, korraldanud selleks 19 heategevuskontserti Tartu Peetri ja Tartu Pauluse kirikus ning ERM-is. Kinkinud noortele muusikahariduse edendamiseks elektriklaveri, elektroakustilised kitarrid ja viiuli, käinud sügiseti aiandites õunu korjamas.

«Samuti oleme alates 2003. aastast toetanud koostöös Soome ja Saksa sõprusklubidega Aarike hooldekeskust, kinkinud neile murutraktori ja käinud tihti koos noortekodu kasvandikega kaks korda aastas ümbritsevat parki hooldamas,» loetles Gunnar Leht.

LC Tampere Amuri klubi viimastest tegemistest meenus klubi sekretärile aga andekas pianist Sauli, kelle muusikaõpinguid on tamperelased toetanud ja kelle esinemist on ka tartlased saanud tunnistada. «Noore muusiku repertuaar on peamiselt klassikaline, kuid kaasalaulmiseks mängis ta tol korral meile heal meelel hoopis Soomes tuntud laulurepertuaari.»

Tagasi üles