GALERII Pariislased laulsid Tormist ERMis täissaalile (1)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Soome-ugri päevade oodatuim sündmus oli kahtlemata Pariisi orkestri koori esinemine: laupäeva õhtul kandis koor dirigent Ingrid Männi juhatamisel Eesti Rahva Muuseumis ette Veljo Tormise muusikat.

Soome-ugri päevade keskpunktiks olid unustatud vähemusrahvad, kooritsükkel «Unustatud rahvad» on aga Veljo Tormise kuue Läänemere-äärse soome-ugri hõimu muusikaline koondportree. Kontserdil tulidki esitusele tsükli kolm osa – «Isuri eepos», «Vadja pulmalaulud» ja «Ingerimaa õhtud» –, mida kandsid ette 80 lauljat Pariisi orkestri koorist (Chœur de l’Orchestre de Paris).

«See on meie rahvaste muusika, mis on aidanud meil ennast paremini tundma õppida,» rääkis dirigent Ingrid Mänd. «Prantslastel ei ole enda rahvamuusikaga nii tugevat sidet, mistõttu on veelgi erilisem nende motivatsioon ja pühendumus õppida selgeks laulud vadja ja isuri keeles ning ingerisoome murdes. Täna, kui paljud inimesed on sunnitud oma kodud maha jätma, on lood unustatud rahvastest väga aktuaalsed.»

Chœur de l'Orchestre de Paris esituses kõlasid «Unustatud rahvad» esmakordselt emakeelepäeval 14. märtsil 2023 Pariisi filharmoonias.

Soome-ugri päevadega soovib kultuuripealinn tuua tähelepanu keskpunkti unustatud vähemusrahvad, kelle traditsioonilist kultuuri Venemaal ähvardab halveneva olukorra ja repressioonide tõttu väljasuremisoht.

Kontsert on järelkuulatav Klassikaraadio veebilehel.

Tagasi üles