GALERII Tipust Topini jooksjad jõudsid Munamäelt õnnelikult Tartusse, Postimehe tiim silkab kiiremini, kui plaanis oli

Copy

Kõik linlased ei pruugi kursis olla, mis sündmus see jooksurahval jälle käsil on, et nad, helkurvestid seljas, voorivad laupäeva õhtul Valga maanteelt üksteise järel Tartusse sisse, siis läbi kesklinna ning Roosi tänavat pidi üles ERMi juurde, kus käib selline suurem kogunemine ja üksteise imetlus. Ja kui siis keegi jälle ERMi kõrvale pidulikku jooksukoridori jõuab, patsutab ta oma tiimi järgmisele kaaslasele õlale, ning juhhuu! – see tuiskab Saadjärve suunas minema.

Jutt käib Munamäelt mereni ehk Tipust Topini teatejooksust, millel nagu mingit erilist eesmärki pole, peale selle, et 10-liikmelise tiimiga läbida järjest joostes 337 kilomeetrit, ilma eriliselt pingutamata.

Kui mingit ideed otsida, siis ehk on ettevõtmise mõte inspireerida inimesi liikuma ja  joostes nautima Eestimaad. Tipust Topini rada algab nimelt Suure Munamäe tipust ja viib jooksjad läbi Rõuge, Otepää, Elva, Tartu, Palamuse, Porkuni, Tapa, Lehtse, Jäneda, Kõrvemaa, Raasiku ja Saha Piritale.

Poolteist ööpäeva silkamist

Iga jooksja käib rajal kolm korda. Ühe etapi pikkus jääb 8 kuni 16 kilomeetri vahele, ja kui see kolmega korrutada, siis ühele jooksjale teeb see kilomeetreid kokku 25 kuni 42.

Esimeste rajale saatmist alustati laupäeva hommikul kell 8 ning homme õhtul kella üheksa paiku võiks viimase tiimi kõige viimane jooksja olla Pirita spordikeskuses kohal.

Kui stardiprotokolli uskuda, on osalejaid võistkondi 129. Postimehe tiim kannab numbrimärki 93 ja sealt alustas esimene mees hommikul kell 11.

Jüri Saar vahefinišis ERMi kõrval. Läheb rajale teist korda.
Jüri Saar vahefinišis ERMi kõrval. Läheb rajale teist korda. Foto: Margus Ansu

Õhtuks, mil Tartu vahefinišisse koguneti, olid kõik kümme liiget üks kord rajal juba olnud. Umbes poole üheksa paiku andis Postimehe analüütik Helena Ruthe teatepulga üle Tartu Postimehe ajakirjanikule Jüri Saarele, kes sealt läks rajale siis teist korda. Pärast esimese vahetuse jooksmist – see algas tal hommikul kell 11 – püüdis Jüri Saar küll ka kodus paar tundi magada, aga und ei tulnud, ja uuesti jooksma minnes ütles ta: «Ma nüüd lähen!»

Jüri Saar on jooksurahva seas teada kui innukas maratoonar ja tema puhul pole imestada, et ta end igale jooksule registreerib, korraldatagu see Maarjamaal või mõnes välisriigis.

Näis, mis Tartu Postimehe peatoimetajast Rannar Rabast esmaspäevaks järele on jäänud.
Näis, mis Tartu Postimehe peatoimetajast Rannar Rabast esmaspäevaks järele on jäänud. Foto: Margus Ansu

Tartu Postimehe peatoimetajal Rannar Rabal on Tipust Topini katsumus aga päris esimene, see-eest on ta terve elu rahvatantsu löönud ja mõnikord ka ümber Viljandi järve vudinud. Oma eesseisvale öödistansile mõeldes näis mees üllatavalt entusiastlik.

Ees öövahetused

Tartu Postimehe küljendaja-kujundaja Lii Ranniku on Tipust Topini rajal teist korda. Millegipärast kinnitas ta, et sel aastal tunneb ta end treenitumana kui muidu, kuna selliseid üle 10 kilomeetri pikkuseid distantse teeb ta nädalas mitu korda ja ainult oma lõbuks. Kui tavaliselt jookseb ta kord üht ja siis teist Emajõe kallast pidi, siis nüüd näis ta olevat õnnelik selle üle, et saab joosta muudelgi mõnusatel maastikel. Mida, tõsi küll, öövahetuses eriti avaralt ju ei hooma.

Postimehe peatoimetaja asetäitja Aivar Reinap osaleb seitsmendat korda ja hoiab ennast vormis vähemalt viis korda nädalas jooksmas käies. Tema on teinud Postimehe tiimile ka hüpoteetilise plaani, kui kiiresti nad punktist A punkti B ja sealt edasi kuni 30. punktini, mis on Tallinnas Pirital, välja jõuavad. Reinap tegi plaani arvestusega, et oleks mõnus joosta ega peaks viimase peal silkama.

Hüpoteetiline plaan ei pea aga kuskiltki otsast – see ongi hüpoteeside nõrk külg! Postimehe jooksjad on nimelt kohati juba ligi poolteist tundi plaanist kiiremad olnud. Mis sa ära teed, võiks nüüd käsi laiutades küsida!

Reinap tunnistaski, et kuigi võistlema ei pea, siis rajal olles tuleb see võistlemise tunne sisse ikka. Adrenaliin lööb jooksukihu üles, ja kui mõnele eesjooksjale järele jõuad, tervitad teda, ja tuhised uhke tundega mööda.

Tipust Topini peakorraldaja Sten-Eric Uibo kinnitas, et tänane päev on kõigil jooksjatel  hästi läinud, ebaõnn pole kedagi tabanud, ilm on olnud just paras, on nähtud päikest ja pilve, aga mitte üleliia kuuma ilma, ning sadanud ka ei ole. Väga hea on kõigil joosta!

Tagasi üles