Päevatoimetaja:
Richard Särk

Friedrich Reinhold Kreutzwaldi pere haual kasvab tihe muruvaip

Copy
Lauluisa Friedrich Reinhold Kreutzwaldi pere hauaplatsil kasvab noor ja ilus muru.
Lauluisa Friedrich Reinhold Kreutzwaldi pere hauaplatsil kasvab noor ja ilus muru. Foto: Indrek Mustimets

Tänu ERMi sõprade seltsi ja Tartu linna koostööle ning paljudele annetajatele võib enne Tartu laulu- ja tantsupidu rõõmu tunda sellest, et Raadi kalmistul Kreutzwaldi perekonna hauaplats kenasti haljendab ja et juuni alguses sinna maha rullitud muruvaip on ilusti juured alla võtnud.

Tartu linnakantselei nõunik Indrek Mustimets meenutas, et hauaplats ise korrastati juba eelmisel aastal, mil osaühingu Mandragora töömehed paigaldasid hauakividele aluskivid, puhastasid hauatähised ja -risti, hankisid uued ääre- ja paranduskivid. Paari nädala eest laiali laotatud ja nüüd ka lõpuks ühtlaselt haljendama löönud murukate on kui kirss tordil.

Pilt on Raadi kalmistul nõnda ilus, et Indrek Mustimets juhatab eeposest «Kalevipoeg» kätte järgmised read: «Muru kasvand peale mulla, aruheina peale haua, sammal kasvand peale kalju, sinililled silma peale, angervaksad jalgadelle ...» ning tänab kõiki, et üks suur töö on tehtud.

Eesti rahvusliku kirjanduse looja, luuletaja, tõlkija, rahvavalgustaja ja keelemees, ühiskonnategelane ja arst Friedrich Reinhold Kreutzwald sündis 26. detsembril 1803 Virumaal Jõeperes ja suri 25. augustil 1882 Tartus. Nii Kreutzwald ise kui ka tema abikaasa Marie Elisabeth Saedler ja nende tütar Adelheid Anette Blumberg on maetud perekonna hauaplatsile Raadile Vana-Jaani kalmistule.

Suured puud olid aastatega hauaplatsil äärekivisid nihutanud ja aeg hauatähistele jäljed jätnud. Nüüd on kõik taas kaunis ja väärikas.

Tagasi üles