Päevatoimetaja:
Richard Särk

Tartu tulemine Halli maja ehitada lasknud tööstur küüditati juunis 1941 koos naise ja lapsega Siberisse (2)

Copy
Halli maja ehitamine on jõudnud aastal 1939 lõppjärku. Teise korruse nurgal on kirjas, et ehitab ehitusettevõtja A. Prii.
Halli maja ehitamine on jõudnud aastal 1939 lõppjärku. Teise korruse nurgal on kirjas, et ehitab ehitusettevõtja A. Prii. Foto: Elmar Kald/TÜ muuseumi fotokogu

Riia ja Pepleri tänava nurgal seisab väärika välimusega viiekorruseline hoone, mida vanema põlve tartlased nimetavad halliks majaks ja teavad, et selle halli üks varjundeid on punane, isegi verine. Nimelt kinnitas selles hoones kanda üsna varsti pärast kommunistide võimuhaaramist 1940. aastal Eesti NSV siseasjade rahvakomissariaadi Tartu osakond ja just siit juhiti aasta hiljem juuniküüditamist.

Halli maja keldris asub kunagise jubeda kuulsuse tunnistuseks KGB kongide muuseum, mille tegutsemist Tartu linnamuuseumi üksusena kureerib Martin Jaigma. Oktoobris 2001 avatud asutuses saab tutvuda, kuidas nägi välja ja mismoodi toimis 1940.–1950. aastatel repressiivorgani NKVD, hilisema KGB poliitilistel põhjustel arreteeritute eeluurimisvangla.

Kuude viisi kongis

Tagasi üles