Päevatoimetaja:
Richard Särk

Vali hoolikalt. Uuest õppeaastast saab ülikooli tasuta õppima vaid üks kord

Copy
Tartu Ülikooli 53 õppekavale saab avaldusi esitada 26. juunini.
Tartu Ülikooli 53 õppekavale saab avaldusi esitada 26. juunini. Foto: Kristjan Teedema

Kolmapäeval algas kandideerimine Tartu ülikooli ja Tartu tervishoiu kõrgkooli. Mõlemasse saab esitada avaldusi 26. juunini, 4. juulini kestab sisseastumine Eesti maaülikooli. Tulevastel tudengitel tuleb oma valikut tõsiselt kaaluda, sest uuest õppeaastast saab tasuta bakalaureusekraadi omandada üks kord kümne aasta jooksul. Ka tasuta magistrikraadi saab vaid korra. 

Uuel õppeaastal jõustuvad kõrgharidusseaduse muudatused, millega piiratakse teist või enamat korda samal õppeastmel tudeerimist. Lihtsamalt öeldes: tänavu esimest korda ülikooli kandideerivate noorte õppimisvalik mõjutab nende järgmisi võimalusi tasuta haridust omandada. Seega tuleb oma valikus kindel olla. 

Tasub teada, et õpingute katkestamisel saab samas õppeastmes uuesti tasuta õppima asuda juhul, kui eelmised tasuta õpingud on kestnud alla 365 päeva. See kehtib ka juhul, kui noor astub ülikooli ja suundub siis kohe kaitseväkke. Kui kaitseväes tekivad uued mõtted, võib teist korda samal õppeastmel tasuta kohale kandideerida.

Kui aga ka teisel korral õpingud katkevad, saab uuesti tasuta õppida alles siis, kui eksmatrikuleerimisest on möödunud kümme aastat.

Jõustunud seaduse tõttu peavad noored paremini oma tulevikuplaanid läbi mõtlema, ütles Eesti maaülikooli kommunikatsioonijuht Kristina Kurm. «Eesmärk on vähendada õppurite liikumist ja väljalangemist,» lisas ta. Seadusega püütakse ära hoida n-ö paberi pärast ülikooli minekut ja ressursi raiskamist. 

Muutuse kohta on teave olemas ka maaülikooli veebilehel.

Varem tasuta õppinud kandidaadid saavad oma tasuta õppimise õigust kontrollida SAISi rakendusest. Juhul kui varasemate õpingutega seotud ajapiirangu tõttu ei ole võimalik õppima asuda tasuta, saab siiski kandideerida ning hakata õppima tasulisel õppekohal.

Erandiks on õpetajakoolitus, kus Tartu ülikool tagab kõigile vastuvõetutele tasuta õppimise võimaluse. Täpsemat teavet muudatuste ja tasuta õppimise tingimuste kohta leiab ülikooli kodulehelt.

Teist aastat järjest võetakse haridus- ja teadusministeeriumi tellimusel ja lisatoetusel Tartu ülikooli õpetajakoolituse bakalaureuse- ja magistriõppesse vastu üle 800 uue üliõpilase ehk tavapärasest ligi 300 tudeerijat rohkem. Õpetajaks ja kooli tugispetsialistiks õppijatel on võimalik taotleda 400-eurost erialastipendiumi, mida hakkab saama 60 protsenti üliõpilastest.

Tartu ülikooli kandideerimise avalduse saab esitada sisseastumise infosüsteemis (SAIS) ja kandideerida on võimalik kuni kahele erialale. Nende hulka loetakse ka Pärnu ja Narva kolledžisse ning Viljandi kultuuriakadeemiasse kandideerimise avaldused.

Kuna SAIS on liidestatud riiklike registritega, piisab enamikul kandidaatidel vaid elektroonilise avalduse esitamisest ja eraldi dokumente pole vaja. Kandidaadid, kelle vajalikke haridusandmeid registrites ei ole ehk need, kes on lõpetanud kooli enne 2004. aastat või välisriigis, peavad hiljemalt 26. juunil esitama ülikoolile oma lõpudokumentide originaalid.

Dokumente saab esitada nii Tartus ülikooli peahoones kui ka Narva ja Pärnu kolledžis, Viljandi kultuuriakadeemias ning Tartu ülikooli Tallinna esinduses.

Tagasi üles