Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Lasteaedades ühtlustatakse nõudeid toidule, söök läheb aga kallimaks

Copy
Toit peaks haridusasutustes sügisest muutuma kvaliteetsemaks, ent paraku ka kallimaks. Foto on illustratiivne.
Toit peaks haridusasutustes sügisest muutuma kvaliteetsemaks, ent paraku ka kallimaks. Foto on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsus otsustas 1. septembrist rakendada kõigis munitsipaallasteaedades toitlustamisel ühesuguseid nõudeid toidule. Samast päevast otsustati tõsta ka Tartu lasteaedades toitlustusteenuse tegevuskulu hinda.

1. septembrist rakendatakse kõigis Tartu linna munitsipaallasteaedades toitlustamisel ühesuguseid nõudeid toidule. Tartu munitsipaallasteaedades on toitlustamine korraldatud erinevalt: 12 lasteaeda teevad seda iseseisvalt ja 13 lasteaias teenusepakkujad, kes leitakse riigihanke kaudu. Viimaste puhul on kehtinud juba varem eelnimetatud nõuded toidule, nüüd laienevad need nõuded ka neile lasteaedadele, kus toitlustust korraldab lasteaed.

Rangemate nõuete rakendamine laste toitlustamisel parandab pakutava toidu kvaliteeti ja mitmekesistab valikuid. Nõuete väljatöötamisel on oma panuse andnud lasteaiajuhid, majandusjuhid, lapsevanemate esindajad, toidutehnoloogid ja toitumisnõustaja.

Uusi nõudeid hakatakse ühiselt järgima uuest õppeaastast ehk 1. septembrist. Lasteaialaps viibib lasteaias 4–5 aastat järjest ning päevas on kolm toidukorda, mistõttu on lasteaias pakutaval toidul oluline mõju lapse tervisele ja arengule.

Ühtlasi otsustas linnavalitsus muuta 1. septembrist Tartu lasteaedades toitlustusteenuse tegevuskulu hinda. Olenemata sellest, kuidas toitlustamine on korraldatud, otsustavad tooraine hinna üle lasteaias lapsevanemad ning tegevuskulude kate tuleb mõlemal juhul kohalikult omavalitsuselt.

«See tähendab, et lasteaedades toimuvad hoolekogu koosolekud, kus vaadatakse oma vajadused üle, ning linnavalitsus sellesse ei sekku,» selgitas Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna vanemspetsialist Sirle Sõstra-Oru. «Kui tihti neid koosolekuid peetakse, on olenevalt lasteaiast väga erinev, tavaliselt kolm-neli korda aastas.»

Viimasel kolmel aastal on linn igal aastal otsustanud tõsta teenuspakkujatele makstavat tegevuskulude osa, võttes arvesse üleüldist elukallinemist, sealhulgas alampalga kasvu. Tegevuskulude tõstmine on vajalik, et toitlustajad suudaks pakkuda kvaliteetset, nõuetele vastavat teenust. Emad-isad võivad aga rahulikud olla, sest kõnealuse otsusega lapsevanemate jaoks hinnad ei muutu.

Tagasi üles