Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Tartu abilinnapea Mihkel Lees läheb riigikokku

Tartu abilinnapea Mihkel Lees (pildil) läheb Ants Laaneotsa tagasiastumise tõttu ise riigikokku.
Tartu abilinnapea Mihkel Lees (pildil) läheb Ants Laaneotsa tagasiastumise tõttu ise riigikokku. Foto: Kristjan Teedema

Riigikogu liikmeks saab Ants Laaneotsa asemel seni Tartu sotsiaalala abilinnapea ametit pidanud Mihkel Lees, teatas täna pärastlõunal riigikogu pressiteenistus.

Riigikogu juhatus otsustas, et riigikogu liikme Ants Laaneotsa tagasiastumise tõttu asub 13. juunil riigikogu liikmeks asendusliige Mihkel Lees.

Tõsiselt üllatunud Mihkel Lees kinnitas, et info on tõene, kuid pikema kommentaari lubas anda hiljem.

«Tartus on ka väga põnev, need kuus aastat on pakkunud väljakutset, kui mõtleme koroonakriisile ja sõjapõgenike kriisile,» ütles Lees pärast pikemat pausi. Ta lisas aga, et on mitmeid küsimusi, talle südamelähedasi ja Tartule olulisi, kus riigi ja kohaliku omavalitsuse koostöö peaks olema parem. «Võtame näiteks sotsiaalvaldkonna teenuste rahastamise, kus hooldereform on üks näide, kuidas omavalitsuse ja keskvalitsuse suhtlus on üksteisest mööda läinud. Võtame inimeste vaimse ja füüsilise tervise, tervishoiu rahastamise, tahame elanikkonna kaitse parandamist, millega minu arvates Tartus on väga hästi,» rääkis Lees. «Oleks võimalus minna riigikokku jagama neid võimalusi, mida Tartus oleme saanud.»

Kes saab uueks abilinnapeaks?

«Ikka oleme arutanud, mõned päevad on olnud aega arutada,» vastas Lees. «Aga seda peab kommenteerima linnapea, kes komplekteerib oma meeskonna.»

Tartu linnapea Urmas Klaas ütles, et abilinnapeakandidaat on olemas, kuid kõigepealt on vaja temalt jah-sõna ametisse astumise kohta, misjärel tutvustatakse teada linnavolikogu Reformierakonna fraktsioonile ning siis saab teada nime ka avalikkus. Klaas ei soostunud avaldama, kas kandidaat on leitud Tartu volikogu liikmete hulgast või kutsutakse kaugemalt.

Tartu volikogu aseesimees Reno Laidre on Reformierakonnal valmistest saadik justkui varumeeste pingil olnud ja tema naasmist raekotta ei saaks võtta üllatusena. Laidre ise hoidus selgetest vastustest ning märkis vaid, et asja tuleb arutada fraktsiooni koosolekul.

Uue abilinnapea ametisse kinnitamine on Klaasi sõnu kavas volikogu 20. juuni istungil.

Erukindral ja riigikogu liige Ants Laaneots on otsustanud omal algatusel lõpetada pikaaegse avaliku teenistuse karjääri ja töö riigikogus.

«Ants Laaneotsa panus Eesti julgeoleku- ja kaitsepoliitikasse on olnud hindamatu. Täname südamest Antsu tema panuse eest Eesti ühiskonna ja riigi julgeoleku tugevdamisse ning soovime talle edasiseks palju jõudu ja jaksu,» kommenteeris Reformierakonna fraktsiooni esimees Erkki Keldo.

Laaneots jääb küll Reformierakonna liikmeks, kuid lahkub aktiivsest poliitikast ega osale edaspidi poliitiliste otsuste tegemisel.

Reformierakonna kommunikatsioonijuht Kristofer Rennel selgitas, et Laaneots astub tagasi ennekõike oma kõrge ea tõttu, aga tema tervise pärast pole põhjust muretseda. «Nagu Laaneots ise rõhutas, ei plaani ta ühiskondlikust elust tagasi tõmbuda, vaid plaanib riigikaitse teemasid käsitleda ka tulevikus,» sõnas Rennel.

Ühtlasi olevat Laaneots tõdenud, et on juba pikalt poliitikas tegutsenud ning seegi on üks põhjusi, miks on aeg teha ruumi teistele.

Riigikokku sai Laaneots just tänu tartlastele, kes oma häältega ta sinna valisid.

Mihkel Lees saatis täna kolleegidele kirja, kus kinnitas, et ei kavatse Toompeale ära kaduda.

«Jään kodulinna ja kohaliku poliitikaga hoidma tugevat sidet – pere jääb Tartusse, ise tulen Tartu linnavolikogu liikmeks ja kandideerin kindlasti ka järgmistel kohalikel valimistel,» kirjutas ta.

Tagasi üles