Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Vanemuise kontserdimaja ohtlik trepp vajab raha

Copy
Lisaks Vanemuise treppidele on katkine ka müür, mis võib suuremate vihmade korral hakata vajuma ja kukkuda tänavale, kus liiguvad inimesed ja autod.
Lisaks Vanemuise treppidele on katkine ka müür, mis võib suuremate vihmade korral hakata vajuma ja kukkuda tänavale, kus liiguvad inimesed ja autod. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Kontsert taotleb kultuuriministeeriumilt toetust Tartus Vanemuise kontserdimaja esise ohtlikus seisus peatrepi remondiks.

Lisatoetust on vaja, et saaks remontida Vanemuise kontserdimaja Vanemuise tänavalt peauste korrusele viiva peatrepi paekivimüürid ja trepi aluspind, teatas BNS.

«Soolavesi ja lumesulamine on täielikult muutnud pudedaks trepi paekivimüürid ja segu, mis neid koos hoiab. Iga suurema vihmaga ja vahest isegi suurema tuulega pudeneb paekivide vahelt segu tänavale. Praeguseks on vuugid nii kahjustunud, et on kahjustatud ka trepi aluspind ja vesi nihutab ka trepi betoonplaate. Viimase talve järel on hakanud müürist välja kukkuma juba ka paekivikamakaid,» tõdes Eesti Kontserdi juhatuse liige Kertu Orro pöördumises kultuuriministeeriumile.

Ta lisas, et suuremate vihmade korral on müür nii ohtlik, et võib vajuma hakata ja kukkuda tänavale, kus liiguvad inimesed ja autod.

Vanemuise tänav on järsu kallakuga ja vihmavee vool on tugev, alumine trepiots püsib praegu aga üksikute kivide peal, mis suuremas vihmavalingus võivad liikuda veega kaasa. Sellise katastroofilise stsenaariumi korral on oht, et kogu müür võib trepiosa ulatuses kokku variseda, mille tagajärjel saaks kannatada ka ülejäänud müüritise osa, mille peal püsib Vanemuise kontserdimaja juurdeehitise osa.

Trepi aluskiht on Orro sõnul samuti hakanud nihkuma ja on juba näha, kuidas betoonplaadid on vihmade tõttu paigast nihkunud.

«Betoonastmeid hoiab hetkel kinni käsipuu, kuid käsipuu mõne metallankru purunemise korral võib ka sealsest kihist tekkida suuri tagajärgi põhjustav kandekonstruktsiooni nihkumine,» märkis Orro.

Eesti Kontsert on lasknud olukorda hinnata ehitajatel ja hinnapakkumise järgi kulub korrastamiseks ligi 10 000 eurot, millele lisandub käibemaks.

«Trepp tuleb korda teha sügiseks. Kui trepp jääb sellisena talveks kasutusse, siis soovitused on inimeste turvalisuse tagamiseks trepp sulgeda ja peatada ka Vanemuise tänaval inimeste liikumine Vanemuise kontserdimaja poolel ning eraldada see osa turvaaedadega, kuni remont saab tehtud,» lisas Orro.

Eesti Kontsert on esitanud Tartu linnale rahataotluse, et saada veerand vajaminevast summast, veerandiga saaks Eesti Kontsert panustada oma tänavuse aasta eelarvest, kuid poolele vajaminevast summast ei ole Eesti Kontsert katet leidnud ega saa seetõttu ka riigihanget korraldada.

Rahastuse saamise korral lubab Eesti Kontsert trepi korrastada tänavu augustis-septembris.

Tagasi üles