Säh sulle oravapealinna, Tartus võitsid valimised sotsid ja Marina Kaljurand (1)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Eurovalimistel sotsiaaldemokraatide nimekirja vedanud Marina Kaljurand (paremal) käis ka Tartus tänavakampaaniat tegemas.
Eurovalimistel sotsiaaldemokraatide nimekirja vedanud Marina Kaljurand (paremal) käis ka Tartus tänavakampaaniat tegemas. Foto: Erakogu

Euroopa Parlamendi valimistel oli Tartu valijate lemmik sotsiaaldemokraat Marina Kaljurand 4987 häälega. Sotsid olid Tartus ka nende valimiste võitjad, kogudes veerandi häältest ehk 8615 häält. Emajõelinnas pikalt võimul olnud Reformierakond oli alles kolmas.

Teise tulemuse tegi Isamaa 7436 häälega, mis on 21,6 protsenti tartlaste häältest. Alles kolmas oli Reformierakonna tulemus 6649 häälega, mis teeb 19,3 protsenti häältest.

Tartu valijatelt said viis kandidaati üle 2000 hääle. Reformierakondlane Urmas Paet kogus 3452 häält, EKRE kandidaat Jaak Madison 3038, Isamaa esindajates Jüri Ratas 2782 ja Riho Terras 2331 häält.

Saab vaid oletada, milliseks oleks häälte jagunemine kujunenud, kui oravate eest kandideerinuks ka tammelinlasest ekslinnapea ja ekspeaminister Andrus Ansip.

Erakondadest oli Tartus neljas EKRE 14,2 protsendi häältega, viies Parempoolsed 7,9 protsendi ja Keskerakond viie protsendiga. Eesti 200 kogutud 3,8 protsenti häältest oli osakaalu mõttes kröömike enam kui üleriigiline 2,6 protsenti.

KOOS ehk Aivo Peterson sai Tartus 595 häält ehk 1,7 protsenti häältest, Rohelised ühe protsendi. Viiele üksikkandidaadile kokku jagus napilt üle poole protsendi kõigist Tartu häältest.

Tartus loeti kehtivaid hääli 34 489 ning valimisaktiivsuseks kujunes 51,3 protsenti.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles