Päevatoimetaja:
Jens Raavik
(+372) 739 0371

Tark Tartu Tehisaru tippkeskuse juht Meelis Kull: inimesed luiskavad, tehisintellekt luiskab ka, aga aitab ikkagi väga palju (2)

Copy
«Uued tehnoloogiad ilmuvad ikka ja jälle ja eks me siis peame proovima olla mõistlikud,» leiab tehisaru tippkeskuse juht Meelis Kull. «Me ei pea mitte arulagedalt tormama neid tehnoloogiaid kasutama. Alati tasub aga proovida neid tundma õppida.»
«Uued tehnoloogiad ilmuvad ikka ja jälle ja eks me siis peame proovima olla mõistlikud,» leiab tehisaru tippkeskuse juht Meelis Kull. «Me ei pea mitte arulagedalt tormama neid tehnoloogiaid kasutama. Alati tasub aga proovida neid tundma õppida.» Foto: Kristjan Teedema

Küberkaitse, e-valitsemine, haridus, tervishoid ning äriprotsessid – need on läinud nädalal avatud Eesti tehisintellekti tippkeskuse rakendusteaduslikud valdkonnad. Selle juhil, Tartu ülikooli arvutiteaduse instituudi kaasprofessoril Meelis Kullil tuleb rääkida aga muustki. Et kui usaldusväärne on tehisintellekt? Kellelt võtab see lähiajal töö? Kui palju ta energiat kulutab? Või millal muutub inimkonna vaenlaseks?

Alustame tavaelust. Tutvustan teadlasele reporteritööd ja räägin, et tipin vestlusrobotile ChatGPT küsimusi üsna sageli. Siis, kui mõnele teemale on vaja kiire taust või võõrale terminile definitsioon leida. Vahel palun sel selgitada, mis seisab mõne lühendi taga.

Näiteks ChatGPT? Et mis on GPT? See on chat generative pre-trained transformer ehk generatiivne eeltreenitud teisendaja. Omast tarkusest tean, et selle kohta sobib öelda ka suur keelemudel.

Tagasi üles