Juhtkiri Valimised – mis nendest?

Tartu Postimees
Copy
Euroopa Parlamendi valimised. 
Euroopa Parlamendi valimised. Foto: Dmitri Kotjuh

Viis üksikkandidaati ja üheksa erakonda nõutavad Eestist kohta Euroopa Parlamendi valimistel. Ühtekokku 78 kandidaati, kellest parlamenti pääseb seitse. Täna on eelhääletuse viies päev, mil valimisotsuse saab teha nii e-hääletuse vormis kui ka sedeliga hääletades ükskõik millises Eesti valimisjaoskonnas, sama ka homme. Pühapäev on valimispäev, mil saab hääletada üksnes jaoskondades, ja õhtul selguvad esialgsed valimistulemused.

Öeldakse, et valimised on demokraatia pidupäev ja mõnigi kodanik, kes mäletab teistsugust riigikorda, võtab seda väga tõsiselt. Mõni võtab ka nii tõsiselt, et paneb just valimispäeval pidulikud riided selga ja võtab selle käigu ette, vahel ka pere seltsis.

Aga on ka käega löömist, et mis see minu hääl loeb või et mis neist seitsmest Eesti saadikust ikka sõltub, kui parlamendis on 720 liiget. Seda käega löömist on näha valimisaktiivsusest. Kirge ja vastandumist on vähem kui kohalike volikogude või riigikogu valimiste aegu, osalusprotsent on seni veel madal. Eile keskpäevaks polnud see mitmes maakonnas veel kahekohalinegi.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles