Enriko Talvistu: valgustusajastu saabumine Toomemäele

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Enriko Talvistu.
Enriko Talvistu. Foto: Kristjan Teedema

Toomkiriku pikihoonesse saabus valgustusajastu, kuigi kooriosasse saabus see raamatukogu kujul juba 220 aastat tagasi. Iseenesest on ju tore, kui mälestusväärne arhitektuur on öösiti välja valgustatud. Samas tuleb aru saada ka keskkonnakaitselistest aspektidest, et see kõik on liigne energiakulu ja valgusreostus.

Palju kiidetud energiaefektiivsete leedlampide kasutuselevõtt on tegelikult maailmas suurendanud valgustamisele kuluva elektrienergia hulka, kuna sellest leedi hurraa-optimismist tingituna on neid võetud kasutusele sellisel hulgal, et elektrit läheb rohkem kui enne. Sinna juurde tunduvalt suurem valgusreostus. Mõnede teadlaste hinnangul on hõõglambi niidi valgusvärvuse lainepikkus inimese naha tervisele suisa tarvilik, aga ei hakka siinkohal asjatundjate aruteludesse sekkuma.

Ajaloolasena arvan, et iseenesest oli keskaegsetel ja ka hilisematel pimedatel tänavatel ning harvadel laternatel oma romantiline ja poeetiline võlu – pole enam seda «tüdrukut ootamas laterna all, vaiksel kõnniteel, kasarmu värava ees». Iseenesest ju miks mitte vaadelda hooneid päeval, kui niikuinii valge on, öösel magatakse. Aga see selleks, valgustatud toomkirik on ikka parem kui mõttetu reklaamiteleviisor kaubamaja ees.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles