Päevatoimetaja:
Richard Särk

Huulepulgajälgedest turvaklaasini – esimese Eesti lipu 140 aastat

Copy
Täna 140-aastaseks saav meie esimene sinimustvalge lipp on kindlalt kaitstud ja päris heas seisukorras, ütles ERMi konserveerimisosakonna juhataja Kristiina Piirisild.
Täna 140-aastaseks saav meie esimene sinimustvalge lipp on kindlalt kaitstud ja päris heas seisukorras, ütles ERMi konserveerimisosakonna juhataja Kristiina Piirisild. Foto: Sille Annuk

Täna tähistatakse meie sinimustvalge 140. aastapäeva, sel puhul toimub ka mitmesuguseid üritusi. Nii tänastes pidustustes kui ka meie lipu ajaloos mängib keskset rolli Eesti Rahva Muuseum (ERM), sest seal on hoiul Eesti esimene sinimustvalge.

Lipul on muuseumiga pea sajandipikkune ühine ajalugu, sõnas ERMi peavarahoidja Riina Reinvelt. Tänini Eesti Üliõpilaste Seltsile kuuluv lipp toodi ERMi esimest korda hoiule 1934. aastal. Teise maailmasõja lähenedes viis selts lipu muuseumist varjule, kuid pärast taasiseseisvumist sõlmisid EÜS ja ERM uuesti hoiulepingu.

«Seda lippu ei hoitud tol ajal veel kõigile nähtavana,» märkis Reinvalt. «Siis tekkis mõte, et uues majas saab head tingimused luua ja lippu püsivalt eksponeerida.» 2016. aastast ongi meie esimene lipp näitusesaali vitriinkapis.

Tagasi üles