Vaata, milline võiks planeetide joondumine välja näha

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Lõunapooluse lähedal on sobiva ilma korral palja silmaga näha nelja planeeti: Merkuuri, Marssi, Jupiteri ja Saturni.
Lõunapooluse lähedal on sobiva ilma korral palja silmaga näha nelja planeeti: Merkuuri, Marssi, Jupiteri ja Saturni. Foto: Janari Štšerbina

Maa pealt vaadatuna joonduvad kuus planeeti – Jupiter, Merkuur, Uraan, Marss, Neptuun ja Saturn – üsna sirgesse ritta. Seda nimetatakse planeetide joondumiseks, Euroopas on sirgeim rivi nähtav 2. juuni paiku.

Eestist planeetide joondumist valgete suveööde tõttu ilmselt kuigi hästi näha ei ole. Piltidelt võib siiski saada aimu, milline võiks planeetide joondumine Tartust vaadatuna välja näha. Pildid on tehtud Stellariumiga.

Tartu tähetorni teatel joonduvad Jupiter, Merkuur, Uraan, Marss, Neptuun ja Saturn joonduvad peagi ritta.
Tartu tähetorni teatel joonduvad Jupiter, Merkuur, Uraan, Marss, Neptuun ja Saturn joonduvad peagi ritta. Foto: Tartu Tähetorn

Lõunapooluse lähedal, näiteks Sydneys, peaks avanema üsna hea ülevaade planeetide joondumisest. Seal on sobiva ilma korral palja silmaga näha nelja planeeti: Merkuuri, Marssi, Jupiteri ja Saturni.

Uraani ja Neptuuni kahjuks palja silmaga ei näe, vaid nende nägemiseks peab kasutama korralikku binoklit või teleskoopi. Kõige paremini peaks planeete olema näha umbes tund enne päikesetõusu, täpsemaid kellaaegu ja paiknemist vaata siit.

Euroopas on sirgeim rivi nähtav 2. juuni paiku.
Euroopas on sirgeim rivi nähtav 2. juuni paiku. Foto: Tartu Tähetorn
Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles