Päevatoimetaja:
Richard Särk

Puuetega inimeste iga-aastane tähtsündmus toimub sedapuhku Vanemuises

Copy
2019. aastal toimus puutega inimeste XXIV kultuurifestival Rakvere teatris ning siis sai laval näha Saaremaa puuetega koja ansamblit Viu ja Sõbrad.
2019. aastal toimus puutega inimeste XXIV kultuurifestival Rakvere teatris ning siis sai laval näha Saaremaa puuetega koja ansamblit Viu ja Sõbrad. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti puuetega inimeste koda koostöös Tartu puuetega inimeste kojaga korraldab 1. juunil Vanemuise kontserdimajas puuetega inimeste kultuurifestivali, mis toimub juba 28. korda.

Tegemist on puuetega taidlejate poolt väga oodatud iga-aastase tähtsündmusega, mis sai alguse Viljandist ning on nüüd toimunud erinevates kohtades, tänavu taas Tartus ning Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi üritusena.

Vanemuise kontserdimajas on puuetega inimestele festivali juba varemgi korraldanud, ent tänavune on eelmisest veidi erilisem, kuna Tartu kannab sel aastal Euroopa kultuuripealinna tiitlit.

«Traditsioon ühelt poolt ja pidev uuenemine ongi selle ürituse võlu,» sõnas Tartu puuetega inimeste koja tegevjuht, festivali peakorraldaja Senta Michelson.

Programmis on puuetega inimeste kollektiivide etteasted, näitusmüük ja teenuste tutvustused. Osalejad tulevad Emajõelinna kohale kogu Eestist – Saaremaalt, Ida-Virumaalt, Tallinnast, aga ka lähemalt. «Silvia Ilves ja pojad panevad päevale punkti,» lausus Senta Michelson.

Tartu 2024 programmiliini «Inimene ja oskused» juht Jaan Ulst ütles, et Tartu 2024 sisu loojad on ka puuetega inimesed. «Hea meel on, et tänavune kultuurifestival oma eripalgeliste esinejatega on just Tartus ja on Tartu 2024 programmi osa,» lisas ta.

Festival on tasuta ja toimub 1. juunil kell 11–18 Vanemuise kontserdimajas aadressil Vanemuise 6. Festivali otseülekannet saab vaadata Eesti puuetega inimeste koja Youtube'i kanalilt.

Eesti puuetega inimeste koda korraldab kultuurifestivali alates 1993. aastast. Festival on unikaalne ja Eesti kõige pikaajalisema traditsiooniga puuetega inimeste kultuurisündmus, kus astuvad üles lauljad, tantsijad, instrumentalistid ja näitetrupid üle Eesti.

Igal aastal jõuab publiku ette paarkümmend erinäolist etteastet nii lastelt, täiskasvanutelt kui ka eakatelt. Tänavust festivali rahastavad Eesti puuetega inimeste fond koostöös sotsiaalministeeriumiga Eesti puuetega inimeste koja kaudu, Tartu 2024 programmi projekt «Erinevus rikastab», Eesti kultuurkapital ning A Le Coq.

Tagasi üles