Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Kontrollretk Emajõe väikelaevadel napib varustust, suurematega liiklejatel lugupidamist (1)

Copy
Transpordiamet on saanud kaebusi väiksemate väikelaevadega Emajõel liiklejatelt, kes on hädas suuremate aluste vahel liikumisega.
Transpordiamet on saanud kaebusi väiksemate väikelaevadega Emajõel liiklejatelt, kes on hädas suuremate aluste vahel liikumisega. Foto: Margus Ansu

Transpordiameti väikelaevade üksus tegi eelmisel reedel Tartus Emajõel pistelise reidi ning selgus, et 13st kontrollitud väikelaevast oli puudusi koguni üheksal. 

Suuremaks probleemiks oli puudulik varustus, märkis transpordiameti väikelaevade üksuse juhataja Rait Prits.

«Väiksemaid eksimusi kohustusliku varustuse osas oli kahjuks üsna palju,» nentis ta hakatuseks. «Läbiv probleem oli tulekustuti iga-aastase kontrollimise tähtaja ületamine või tulekustuti puudumine. Ühel juhul alustati ka väärteomenetlust, sest väikelaeva pardal viibis lubatust rohkem inimesi, samuti ei jagunud selles veesõidukis kõikidele sõitjatele päästeveste,» jätkas Prits.

Prits rõhutas, et kohustusliku varustuse, sealhulgas näiteks laste päästevestide olemasolus tuleb veenduda enne sõidu algust, eriti kui väikelaevas viibivad ka lapsed.

Reidi käigus kontrolliti kohustusliku varustuse olemasolu ning nende vastavust nõuetele, väikelaeva ohutu kasutamise nõuetest kinnipidamist, väikelaevajuhi kainust ning väikelaeva juhiloa olemasolu, kui see oli nõutud.

Et transpordiamet on saanud kaebusi väiksemate väikelaevadega Emajõel liiklejatelt, tuletab amet seetõttu meelde liiklemise head tava:

  • Mis tahes pikkuse väikelaevaga Emajõel sõitja peab arvestama teiste veeliiklejatega.

    • Suuremad veesõidukid tekitavad manööverdamisel või möödumisel väiksematele alustele ohtlikult suuri laineid.

    • Suurte lainetega tungib vesi paati, mistõttu väiksem paat võib üldse ümber minna.

    • Suured lained on ohtlikud ka lihtsa konstruktsiooniga veesõidukile, näiteks kanuule või süstale.

    • Veel liigeldes on äärmiselt oluline arvestada üksteisega ning tunda häid veel liikumise tavasid.

Tagasi üles