Liina Raju: raamatukogu pakub kooliprogrammile külluslikku täiendust

, Tartu linnaraamatukogu avalikkussuhete juht
Copy
Liina Raju
Liina Raju Foto: Erakogu

Kooliaasta lõpus on raamatukogus kiire aeg: paljud klassid leiavad kevadistel väljasõitudel tee raamatukokku. Kevadine klassikülastuste tippaeg ei tähenda aga seda, et raamatukogu laste- ja noortetöö oleks kooliaasta jooksul pakkunud vähem vaheldust ja täiendust koolide tavapärasele õppetööle.

Mais toimunud Prima Vista festival tõi kokku rohkearvulise külastajaskonna harukogudesse, kus õpilastega kohtusid noortekirjanikud Mairi Laurik, Ene Sepp, Ketlin Priilinn ja Joel Jans. «Elavates raamatukogudes» sai erinevate elualade esindajate kogemustest osa ligi 250 noort. Prima Vista raamatulaadal kohtusid lugejatega Epp Petrone ja Anti Saar.

Festivalid toovad raamatukogu lastetöö küll kontsentreeritult kokku, kuid märgatavalt mahukam on regulaarne töö nii lasteaia- kui ka koolilastega. Õppeaasta jooksul linnaraamatukogus laste ja noortega kohtunud kirjanike hulgas on näiteks Asko Künnap, Tiia Kõnnussaar, Aidi Vallik, Tiina Laanem ja Heidi Raba.

Linnaraamatukogus toimub keskmiselt 30 tundi lasteaia- või kooliõpilastele igas kuus, mais jõuab raamatukokku ja harukogudesse üle tuhande lapse ja noore. Raamatukoguhoidjatel on välja töötatud eri vanuses lastele rühmatunnid, mille käigus tutvustatakse raamatukogu, uudiskirjandust ja kirjandusžanre. Populaarsed on nii raamatukogutunnid muinasjuttude teemal kui ka tunnid luulest, illustratsioonidest ja koomiksitest. Raamatukogus viiakse läbi ka matemaatika- ja muusikatunde ning pillitutvust nii noorematele kui vanematele muusikahuvilistele.

Raamatukogutund on õpetajale võimalus mõnd teemat käsitleda kas süvendatult või teha sellesse ülevaatlik sissejuhatus. Harukogude koostöö oma piirkonna koolidega on tihe. Uueks õppeaastaks plaane tehes on oodatud raamatukogu laste- ja noorteosakonda ning harukogudesse pöörduma ka kõik need, kes lõppeval õppeaastal ei jõudnud.

Mais jõuab raamatukokku ja harukogudesse üle tuhande lapse ja noore.

Iganädalane ringitöö Karlova-Ropka harukogus annab võimaluse nii maalimiseks kui ka loovkirjutamiseks, samuti saab loovusringis joonistada ja meisterdada Tammelinnas. Iga kuu kohtuvad noorte kirjanduskohvikus noortekirjanduse huvilised, et arutada populaarsete autorite teoste üle. Maalimine, meisterdamine ja käsitöö jõuab raamatukogus ka mitmetele näitustele: nii olid heegeldatud kaisuloomade ja raamatukogutegelaste näitused sel kevadel Karlova-Ropka raamatukogus ja keskkogus; kunstitööd superkangelaste, Tartu linna, oma kooli ja mitmel muulgi teemal leidsid vaatamiseks koha harukogudes ja peamajas ning lasteaialaste meisterdatud linnupesade näitust näeb laste- ja noorteosakonnas.

Koolivälisel ajal on laste hulgas väga populaarsed mängukonsoolid Xbox One, Nintendo ja 3D-pliiatsid. Mängukonsooli Xbox One kasutatakse aasta jooksul tuhandeid kordi, enamasti jääb mängijate vanus vahemikku 7–14 aastat. Xbox One’i ja Nintendo mängude hulgas on populaarseim Minecraft.

Suvel pakub lastele vaheldust suvelugemise programm kesklinnas ning Karlova ja Tammelinna harukogus, lugemispass kutsub veetma suve koos raamatutega ning lugema suve jooksul vähemalt viis raamatut. Lugemispassi täitjaid ootab sügisel kohtumine kirjanikuga.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles