Tartus said hakkajad tudengid autasustatud

Tartu Postimees
Copy
OLE ROHKEM. tudengite tunnustusürituse laureaadid.
OLE ROHKEM. tudengite tunnustusürituse laureaadid. Foto: Enlil Sonn

Reedel toimus Kammivabrikus seitsmendat korda Tartu ülikooli tudengite ja nende toetajate tunnustusüritus «Ole rohkem. Auhinnad.».

Võrgustiku Ole Rohkem eestvedaja ja Üliõpilaskonna SA tegevjuht Petrik Saks, rääkis, et 2016. aastal puudus Tartus tudengite tunnustamise vorm, millega aktiivseid tudengeid esile tõsta ja sihtasutus võttis selle ise korraldada. Aktiivsete tudengite märkamine on Saksa sõnul oluline, sest ilma nendeta poleks Tartu päris sama – koht, kus end arendada, pidada üritusi ja leida sõpru. Üliõpilasorganisatsioonide igapäevatöö on tavaliselt tasustamata ja seetõttu on tublide märkamine eriti tähtis.

Galale said kutse kõik Ole Rohkem koostöövõrgustiku tudengiorganisatsioonid. Ürituse eksklusiivsust põhjendab Saks sellega, et soovitakse tänada aktiivsemaid tudengeid, kes kooli ja töö kõrvalt jõuavad lisaks tähendusrikkaid projekte ellu viia. Tudengiorganisatsioonides kipub Saksa sõnul just nii olema, et juhid on need, kes on aktiivseimad kogukonna arengu vedajad.

Kuues kategoorias

Autasustamisel keskenduti tudengite selle õppeaasta tegemistele. Tunnustati nii isikuid kui ka organisatsioone, kes on silmapaistvalt toetanud tudengeid, tudengiorganisatsioone ja nendega seonduvaid algatusi. Auhindu jagati sel aastal kuues kategoorias ning auhinnakujuga lahkusid lisaks tudengitele ka nende usinaimad toetajad.

Aasta tudengi tiitli pälvis Armani Pogosjan, kes on juba neli aastat juhtinud Eesti õigusteaduse üliõpilaste liitu. Mullu oli ta üks neist, kes asutasid kaubandusõiguse harjutuskohtuvõistluse ühingu, mille eesmärk on toetada ja arendada Eesti õigusteaduse tudengite osalemist rahvusvahelisel kaubandusõiguse harjutuskohtuvõistlusel.

Aasta tudengiorganisatsiooniks valiti EGEA-Tartu. Organisatsioon on silma paistnud geograafia populariseerimise ja noortevaheliste sidemete tugevdamisega. See pakub liikmetele mitmekesist tegevust nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasandil, võimaldades osaleda erinevatel üritustel, saada kogemusi nende korraldamisel ja samuti projektide elluviimisel. Tudengiorganisatsioon loob liikmete sõnul ka turvalise keskkonna elukestvate sõprussidemete loomiseks.

Aasta fööniksi tiitli sai haridusteaduste instituudi tudengiselts. HITi aktiivne tegevus on toonud elu tagasi haridusteaduste instituuti, teisisõnu on nad fööniksi kombel tuhast tõusnud. Nende aktiivne tegevus hariduse populariseerimisel ja tulevaste õpetajate toetamisel on teinud neist olulise osa Eesti hariduselust.

Selgus ka aasta tegu, milleks sai konverents «Tuumamaam?!». Konverentsi korraldas Eesti füüsikaüliõpilaste selts koos partneritega. See oli tähtis sündmus, kuna pakkus hariduslikku platvormi ja avatud arutelu otsustamaks, kas Eestisse tuleks rajada tuumajaam. Konverentsil osales tudengeid üle Eesti, lisaks ka palju teadlasi ning teemahuvilisi. Üritusel oli märkimisväärne ühiskondlik ja hariduslik mõju, sest diskussioon aitas kaasa kaalutletud otsuste langetamisele Eesti tuumaenergeetika tuleviku kohta. Arutelu kandis üle ka ERR.

Žürii otsustas

Aasta tudengisõbra tiitli pälvis Solaride'i asutaja Kristel Leif. Kristel on olnud edukas noorte arengu eestvedaja, juhtides Solaride'i organisatsiooni ja ühendades laia partnerite võrgustikku. Tema juhtimisel sai teoks mitmeid olulisi algatusi, sealhulgas kogus ta Hooandja kampaaniaga rekordilise summa, mis võimaldas Eesti päikeseauto tiimil osaleda maailmameistrivõistlustel Austraalias. Tema inspireeriv tegevus on mõju avaldanud lisaks Solaride'i meeskonnale ka noortele laiemalt. Ta on silma paistnud ka mitmel olulisel konverentsil ja üritusel esinedes.

Aasta koostööpartneriks valiti Foodsharing Tartu, mille missioon on vähendada Tartus toidu raiskamist. Nende koostöö tudengiorganisatsioonidega on loonud lisandväärtust tudengitele, võimaldades noortel panustada keskkonna säästmisse ning tugevdada kogukonna sidemeid ühiste ürituste kaudu. Nende meeskond on alati koostööaldis ning on aastatega aidanud levitada sõnumit toiduraiskamise vähendamise kohta.

Võitjad valis välja Tartu linna, tudengiorganisatsioonide ja ülikoolide esindajatest koosnev komisjon, kuhu kuulusid Tartu ülikooli õppeprorektor Aune Valk, Tartu linnapea Urmas Klaas, Eesti maaülikooli õppeprorektor Endla Reintam, haridus- ja noorteameti noorteinfo valdkonna peaekspert Elizaveta Cheremisina, Ole Rohkem eestvedaja Petrik Saks, Tartu ülikooli üliõpilaskonna esimees Renar Kihho, bioteaduste üliõpilaste seltsi president Marcella Polverino, Erasmus Student Networki Tartu president Polina Shlykova ja korp! Vironia Tartu konvendi seenior Herbert Konnula.

Lisaks laureaatide väljaselgitamisele said gala osalised nautida ka mitmekülgset meelelahutust. Tänavune gala oli eelmistest suursugusem, kuna tähistati muu hulgas brändi Ole Rohkem 10 aasta juubelit. Lavale astus kõnet pidama võrgustiku eestvedaja Petrik Saks, samuti mõtte algataja Kaspar Kruup. Stand-up-komöödiat tegi Roger Andre ja tantsulist vahepala auhindade jagamisele pakkus tantsutrupp Viva La Divas.

Gala puudutab Saksa sõnul kaudselt kõiki tudengeid. Saks innustab noori tudengiorganisatsioonidega liituma, sest see on üks arendavamaid kogemusi noore inimese elus.

Märksõnad

Tagasi üles