Reedene rõõm Ortopeed Leho Rips: ajateenijad ei peaks 50-aastastelt pähe saama (4)

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
TÜ kliinikumi sporditraumatoloogia keskuse juht ortopeed Leho Rips näitab eeskuju ja pedaalib pühapäeval Tartu rattarallil. Enese liikumises hoidmine ja aktiivne elustiil on arsti sõnul hea tervise hoidmisel määrava tähtsusega.
TÜ kliinikumi sporditraumatoloogia keskuse juht ortopeed Leho Rips näitab eeskuju ja pedaalib pühapäeval Tartu rattarallil. Enese liikumises hoidmine ja aktiivne elustiil on arsti sõnul hea tervise hoidmisel määrava tähtsusega. Foto: Sille Annuk

Sportlaste vigastused, liigeste kulumised ning ülekoormustest tingitud tervisehädad on Tartu ülikooli kliinikumi sporditraumatoloogia keskuse juhi ja ortopeedi Leho Ripsi (50) igapäevane töö. Siiski ütleb ta, et spordivigastused on tühi-tähi haiguste kõrval, mis tabab tugitoolisportlasi.

Propageerides liikumist ja sporti, hüppab ka tema pühapäeval jalgrattasadulasse, kavas on läbi pedaalida Tartu rattarallil muljetavaldavad 126 kilomeetrit.

Doktor Rips, kas eestlased on spordirahvas või ei?

Kas räägime spordi vaatamisest või spordi tegemisest? Spordi vaatamises ei ole eestlased kindlasti nii heal tasemel kui näiteks paljud eurooplased. Tour de France’i või Itaalia velotuuri pealtvaatajad on tõelised spordifännid, nad sõidavad kohati tuhandeid kilomeetreid, et elada kaasa kasvõi mõned minuti oma lemmikule mõnel kuulsal Alpide tõusul. Mägedes on inimesi raja ääres kümneid tuhandeid. Meie näeme sellist huvi mingil määral autospordis, kus rahvas läheb kaasa elama, aga mitte nii suures mastaabis. Ei saa öelda, et eestlane nüüd üldse spordilembeline pole, aga sellist indu nagu maailma suurvõistlustel kodumaal pigem ei näe.

Tagasi üles