Raudtee tulek andis hoo Kuperjanovi tänava kujunemisele, sõda lõi hoonestusse augud

Andres-Teet Merisalu
Copy
Maarjamõisa tänav 1925. Vaade Kastani tänava ristmikult, EÜSi aia juurest. Tartlased uudistavad Eestisse visiidile saabunud Soome Vabariigi presidendi Lauri Relanderi auto­kolonni, kui ta EÜSi hoones peatuse tegi. Seal olid Soome ja Venemaa 20. oktoobril 1920 alla kirjutanud rahulepingule.
Maarjamõisa tänav 1925. Vaade Kastani tänava ristmikult, EÜSi aia juurest. Tartlased uudistavad Eestisse visiidile saabunud Soome Vabariigi presidendi Lauri Relanderi auto­kolonni, kui ta EÜSi hoones peatuse tegi. Seal olid Soome ja Venemaa 20. oktoobril 1920 alla kirjutanud rahulepingule. Foto: EFA

Otsus on tehtud: Kuperjanovi tänaval asuva endise ERMi näitusemaja, algul raudteelaste klubi ostnud korp! Sakala laseb selle lammutada. Linnapilt muutub jälle ning muutuste eel on paras aeg meenutada, mis kõik on seal olnud.

Vabadussõja kangelase Julius Kuperjanovi nime kandev tänav oli esialgu Maarjamõisa tänav. 1934. aastal patriotismi lainest kantuna andis Tartu linnavolikogu tänavale praegugi kehtiva nime.

Kaks aastat hiljem nimetati Pepleri tänav teise Vabadussõja kangelase auks ümber Kindral Põdra tänavaks. Nõukogude ajal asendati need silmapaistvate kommunismiidee märtrite nimedega, vastavalt Hans Heidemann ja Rudolf Pälson. Omariiklusaegsete tänavanimede taastamise ajal 1990. aastal sai Kuperjanovi tänav oma nime tagasi, kindral Põdrale aga eelistati algset Peplerit.

Tagasi üles