Tartumaa ringmajanduse teekaardi esimene versioon jõuab rahva ette

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Teekaardi peamine eesmärk on jäätmetekke vähendamine ja taaskasutuse suurendamine. Pildil Aardlapalu prügila.
Teekaardi peamine eesmärk on jäätmetekke vähendamine ja taaskasutuse suurendamine. Pildil Aardlapalu prügila. Foto: Kristjan Teedema

Tartumaa omavalitsuste liit ja Tartu linnavalitsus koostöös Civitta ja DD sihtasutusega kutsuvad kõiki Tartumaa ringmajanduse huvilisi 30. mail kell 14–17 Tartu loodusmajas (Lille 10) toimuvale arutelule, kus tutvustatakse Tartumaa ringmajanduse teekaardi esimest versiooni ning arutletakse, kuidas seatud plaane täiendada ja ellu viia.

Arutelul antakse ülevaade ringmajanduse teekaardi esimesest versioonist ja räägitakse, milliseid valdkondi teekaart puudutab, millised sihid seatakse ja milliseid tegevusi planeeritakse. Kuulda saab inspireerivaid näiteid, kuidas juba praegu mitmed tegijad Tartumaal muutusi loovad, ja arutatakse ühiselt, mida saab igaüks ise teha, et panustada ringmajandusele üleminekusse.

Tartumaa ringmajanduse teekaardi loomine on Tartu linnavalitsuse ja Tartumaa omavalitsuste liidu ühine projekt, mis koostöös kaheksa Tartumaa omavalitsuse ja paljude huvirühmadega valmib 2024. aasta sügiseks. Teekaardi peamine eesmärk on jäätmetekke vähendamine ja taaskasutuse suurendamine.

Tartumaa omavalitsuste liidu tegevjuhi Sven Tobrelutsu sõnul on teekaart valminud paljusid huvirühmi kaasates, et iga hea mõte kirja saaks.

«Tartumaa omavalitsused on võtnud sihiks olla ringmajanduse valdkonnas suunanäitaja kogu Lõuna-Eestis. Ringmajanduse teekaardi koostamisel vaatame üheskoos tulevikku: uued ärimudelid hakkavad lähtuma kohapealsetest materjalivoogudest ja tegevustest, mis kaasnevad jätkusuutlike majandusmudelitega,» rääkis Tobreluts.

Ringmajanduse teekaart on mõeldud nii avalikule sektorile, ettevõtjatele, haridusasutustele kui ka laiemalt kõigile ühiskonnagruppidele. Teekaardi võtmevaldkonnad on ühisloome ja kogukonnad, taastuvenergia ja energiakasutus, jätkusuutlik toidusüsteem, põllumajandus ja maakasutus, tööstus ja teenindus, jäätmemajandus ja taaskasutus.

30. mail toimuval arutelul saavad kõik huvilised tutvuda Tartumaa tulevikuvisioonide ja plaanidega ringmajanduse eestvedajaks pürgimisel ning leida oma viise, kuidas neisse panustada.

Arutelu toimub DD sihtasutuse eestvedamisel, kes viib teekaardi loomisega samal ajal läbi siirdemetoodikal põhinevat väiksemat protsessi. Siirdeareeni protsessid toimuvad Interregi projekti «We Make Transition» toel korraga 12 Läänemere piirkonna omavalitsuses.

«Selle protsessiga püüame võimendada koostööd ja kiirendada Tartumaa üleminekut ringmajandusele korraga eri valdkondades ja sektorites,» ütles DD projektijuht Maiu Lauring.

Tagasi üles