Rait Ratasepp katkestas vigastuse tõttu väljakutse

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Rait Ratasepp võttis eesmärgiks staadionitel joosta kümne päevaga 20 maratoni alla kolme tunniga. Paraku pidi ta katsumuse teisel päeval vigastuse tõttu katekstama.
Rait Ratasepp võttis eesmärgiks staadionitel joosta kümne päevaga 20 maratoni alla kolme tunniga. Paraku pidi ta katsumuse teisel päeval vigastuse tõttu katekstama. Foto: Erakogu

Ultrasportlane Rait Ratasepp alustas teisipäeval Tartu Tamme staadionil järjekordset väljakutset, milleks oli kümne päevaga joosta 20 maratoni nii, et läbib iga neist alla kolme tunniga. Eile jättis ta katsumuse aga esimesel jooksul tekkinud vigastuse tõttu katki.

Ratasepa katsumuse ülesehitus on võrdlemisi lihtne: iga päev alustab ta üht maratoni kell kaheksa hommikul ning teist õhtul kell seitse.

Kerge ei saanud olema aga väljakutse ise, mis pakkus ebameeldiva üllatuse juba teisipäeval joostud esimesel maratonil. Ratasepp sai ajaks küll kaks tundi, 59 minuti ja 40 sekundit, kuid juba jooksu alguses tundis ta, et parema jala tagareie juures on tekkimas pinge. Finišeerimise järel nägi sportlane, et jalg on ka parajalt turses.

Sellegipoolest jooksis ta teise ja kolmandagi maratoni, misjärel tegi ta kolmapäeva õhtul raske südamega aga otsuse katsmus katkestada. Seda seetõttu, et tund enne neljanda maratoni starti sai mulle selgeks, et olukord liigub kiiresti halvemuse, mitte paremuse poole, kirjutas ta sotsiaalmeedias.

Kolmapäeva lõunal lootis Rait Ratasepp, et turse enam hullemaks ei lähe ning ta saab maratone jätkata, kuid õhtul tõdes ta, et vigastus pigem hulleneb.
Kolmapäeva lõunal lootis Rait Ratasepp, et turse enam hullemaks ei lähe ning ta saab maratone jätkata, kuid õhtul tõdes ta, et vigastus pigem hulleneb. Foto: erakogu

«Kuigi vara on hetkel veel täpset diagnoosi panna, tegi arsti taustaga sõber mulle kiirelt selgeks, mis kõik on kaalul ja millega ma riskin, kui üritan jooksmist jätkata,» selgitas ta. «Seega tegin täna ühe raske südamega otsuse ning tean, et joostes kogetud vaimsed raskused ei ole sellega veel kaugeltki läbi. Nüüd tuleb selle kõigega leppida ja rahu sõlmida.»

Oma postituses jätkas ultrasportlane, et väljakutse esimesel maratonil tekkinud tagasilöök asetas ta uudsesse ja uskumatult keerulisse olukorda, sest ta ei osanud halvimas unenäoski ette näha, et kõigest mõnikümmend minutit pärast katsumuse starti selline ootamatus ehk vigastus tabab. 

Mis siis õieti juhtus, küsis ta isegi oma kirjatükis. «Mulle sai saatuslikuks ebaõige jooksususside valik. Tean seda, sest nii kiiresti eskaleerunud lihaspinget on raske millegi muuga seletada,» alustas ta selgitamist. «Pealegi kui 15 ringil tossud ära vahetasin, siis olukord stabiliseerus kiiresti ja sain jooksu jätkata, kuigi pöördumatu kahju oli juba tekkinud,» jätkas Ratasepp. 

Nii piirdus Rait Ratasepa kümme päeva kestev väljakutse kahe päeva ning kolme maratoni läbimisega. Esimese jooksu ajaks sai ta kaks tundi, 59 minuti ja 40 sekundit, teise läbis ta kahe tunni, 59 minuti ja 27 sekundiga ning kolmanda kolme tunne ja viie minutiga. 

Tagasi üles