Tartu Pauluse kirikus kõlab sarja «Aavik Salzburgis» viimane kontsert

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Mullu aprillis viiuldas Hans Christian Aavik Paide Püha Risti kirikus vaikse nädala kontserdil.
Mullu aprillis viiuldas Hans Christian Aavik Paide Püha Risti kirikus vaikse nädala kontserdil. Foto: Dmitri Kotjuh

«Aavik Salzburgis» sarja lõppkontserdil tähistatakse Mozarti teose «Thamos, Egiptuse kuningas» 250. sünnipäeva ja esiettekannet Eestis.

26. mail kell 19 kõlab Tartu Pauluse kirikus sarja «Aavik Salzburgis» viimane kontsert. Kavas on Mozarti muusika näidendile «Thamos, Egiptuse kuningas», Mozarti viiulikontsert nr 5 ning Arvo Pärdi teos «Mozart-Adagio».

Kontserdile sissepääs on prii. Kontsert on muusikalinn Tallinna kingitus Euroopa kultuuripealinnale Tartule.

Sarja «Aavik Salzburgis» solisti viiuldaja Hans Christian Aaviku sõnul saab selle nädalavahetusega teoks projekt, mille peale ta on mõelnud juba aastaid. «See oli minu ammune unistus esitada kõik imelaps Mozarti viiulikontserdid ning tutvustada minu jaoks tähendusrikkaid teoseid,» ütles ta.

Mozarti viies viiulikontsert, tuntud ka kui «Türgi kontsert», on täis elavat virtuoossust ja lummavaid meloodiaid, peegeldades helilooja meisterlikkust ja loomingulist sära.

«Arvo Pärdi «Mozart-Adagio» on aga parim näide kuidas kaks heliloojat sulanduvad üheks ning tulemus on unikaalne. See teos sobib valatult kontserdi alguseks ning esitame seda koos Theodor Singi ja Karolina Aavikuga,» lisas Hans Christian Aavik.

Lisaks tuleb sarja «Aavik Salzburgis» lõppkontserdil esitamisele veel üks Mozarti pärl, mida varem pole Eestis kordagi esitatud, ning selleks kaasatakse lisajõude.

««Thamose» esietendus toimus kevadel 1774. aastal. Seega tähistame nende kontsertidega nii 250. aastat esietendusest kui ka selle muusika esmaesitust Eestis. Meiega liituvad teose esitamiseks solistid Yena Choi, Annely Leinberg, Raul Mikson ja Kristjan-Jaanek Mölder ning Eesti Filharmoonia Kammerkoor,» märkis kontserdi dirigent Tõnu Kaljuste.

Hans Christian Aavik on viiulisolistina tähelepanu äratanud Eestis ja mitmel pool Euroopas. Tema karjäär on olnud kiire ja muljetavaldav. 2022. aasta kevadel võitis ta esimese eestlasena maineka Carl Nielseni rahvusvahelise konkursi ning seejärel pälvis ta Eesti interpreetide liidult aasta interpreedi preemia. Hiljuti ilmus tal live-kontserdi salvestis maailma suurima plaadifirma Deutsche Grammophoni uues sarjas «Rising Stars» platvormil STAGE +.

Eesti filharmoonia kammerkoor, Tallinna kammerorkester ja Tõnu Kaljuste on aastaid ühiselt kontserte andnud nii Eestis kui ka kaugemal – Euroopast Austraaliani ja Aasiast Põhja-Ameerikani. Muu hulgas on esinetud maailma nimekates kontserdisaalides, nagu New Yorgi Carnegie Hall, Pariisi filharmoonia, Hamburgi Elbphilharmonie jm. Kollektiivid on Eesti heliloojate loomingu sagedased esmaesitajad ja nende kontserdikavad on pälvinud kriitikutelt arvukalt kiidusõnu. Tõnu Kaljuste dirigeerimisel on mõlemad kollektiivid korduvalt esitatud Grammy nominatsioonile ning 2014. aastal pälviti Grammy auhind Arvo Pärdi albumi «Adam’s Lament» (ECM) eest.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles