Põllumees maamaksust: võtta on lihtne, aga tuleb ka mõelda, mis edasi saab (4)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tartu Agro juht Andres Härm nentis, et põllumajandusettevõtted peavad järjest enam rinda pistma tundmatute muutujatega. Üks neist on kavandatav maamaksu tõus.
Tartu Agro juht Andres Härm nentis, et põllumajandusettevõtted peavad järjest enam rinda pistma tundmatute muutujatega. Üks neist on kavandatav maamaksu tõus. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Maamaksutõusuga on segadust palju, sest praegu ei tea keegi, mis saab siis, kui maksuvabastuse alt kaob kodualune maa ning aastane maksu piirmäär jääb iga linna-valla kehtestada. Teadmatuses on ka Tartu külades tegutsevad põllumehed, kes majandavad sadadel hektaritel.

Tänavu võeti maamaksu määral aluseks 2022. aastal tehtud korralise maa hindamise süsteem, mille järgi maa väärtus tõusis üle Eesti mitu korda. 

Nii on maa-ameti andmetel Tartus maa väärtus tõusnud 14,5 korda, Tartu alla kuuluvas Märja alevikus 38,5 korda ja Ilmatsalu alevikus 36 korda. Samuti nüüd Tartu alla kuuluvates endise Tähtvere valla külades jääb tõus vahemikku 5,5–33,4 korda.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles