Rait Ratasepal tuli väljakutse kolmandal maratonil eesmärgile alla vanduda

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Rait Ratasepp võttis eesmärgiks staadionitel joosta kümne päevaga 20 maratoni alla kolme tunniga. Paraku pidi ta katsumuse teisel päeval vigastuse tõttu katekstama.
Rait Ratasepp võttis eesmärgiks staadionitel joosta kümne päevaga 20 maratoni alla kolme tunniga. Paraku pidi ta katsumuse teisel päeval vigastuse tõttu katekstama. Foto: Erakogu

Ultrasportlane Rait Ratasepp alustas teisipäeval Tartu Tamme staadionil järjekordset väljakutset, milleks on kümne päevaga joosta 20 maratoni nii, et läbib iga neist alla kolme tunniga. Kolmandal korral läks aeg aga lõhki, sest jalale tekkinud turse on hullemaks läinud.

Ratasepa katsumuse ülesehitus on võrdlemisi lihtne: iga päev alustab ta üht maratoni kell kaheksa hommikul ning teist õhtul kell seitse.

Kerge ei saanud olema aga väljakutse ise, mis pakkus ebameeldiva üllatuse juba teisipäeval joostud esimesel maratonil.Ratasepp sai ajaks küll kaks tundi, 59 minuti ja 40 sekundit, kuid juba jooksu alguses tundis ta, et parema jala tagareie juures on tekkimas pinge. Finišeerimise järel nägi sportlane, et jalg on ka parajalt turses.

Sellegipoolest jooksis ta teisegi maratoni ja seda kahe tunni, 59 minuti ja 27 sekundiga.

Ka jätkas ta katsumust kolmapäeva hommikul, mille järel ütles Ratasepp, et see on siiani kõige keerulisem päev. Selle päeva esimene maraton lõppes mõni minut pärast kella 11. See tähendas, et alla kolme tunni ta 105,5 staadioniringi läbimisega nüüd hakkama ei saanud. Stopper näitaks ajaks täpselt kolm tundi ja viis minutit.

Selle põhjus peitub sellessamas, avapäeval tekkinud turses. «Täna oli see kõige hullem ja päris raske oli alguses, kuid sain jala ikkagi liikuma,» kirjeldas Rait Ratasepp. «Aega läks küll natukene üle kolme tunni, aga see oli tõesti maksimum, sest turse taandub mitu päeva ja tuleb lihtsalt edasi proovida,» lisas ta.

Ultrasportlane selgitas, et turse segab eelkõige seetõttu, et takistab pika jooksusammu tegemist, mis omakorda mõjubki tempole. «Selle jama tõttu osutus täna staadionil jooksmine väga keeruliseks, sest jalg tahaks otse jooksmist.» 

Ta jätkas, et trauma tõttu on seegi oht, et terve jalg saab liiga suure koormuse ja võib samuti alla vanduda. Et seda vältida, otsustas ta nüüd maratone kord üht, siis teist pidi läbida. Seega andis ta mõista, et kuigi ajaline eesmärk ebaõnnestus, kavatseb ta katsumust siiski jätkata. Peaasi, et vigastuse märgid paremuse poole hakkavad liikuma, lisas Ratasepp.

Ultrasportlase väljakutse jätkub täna õhtul kell seitse veel Tartu Tamme staadionil. Neljapäeva alustab ta aga Ülenurmes, misjärel naaseb päeva teiseks maratoniks ülikoolilinna. Kokku kavatseb Rait Ratasepp joosta aga kuues paigas. 

Ratasepa edasine graafik

23. mail Tartus

23. mail start kell 8 Ülenurme staadionil

23. mail start kell 19 Tamme staadionil

24. mail Start kell 8 Tamme staadionil

24. mail start kell 19 Viljandi linnastaadionil

25.mail start kell 8 Pärnu rannastaadionil

25.mail start kell 19 Pärnu rannastaadionil

26. mail start kell 8 Pärnu rannastaadionil

26. mail start kell 19 Kadrioru staadionil

27. mail start kell 8 Kadrioru staadionil

27. mail start kell 19 Vinni staadionil

28. mail start kell 8 Vinni staadionil

28. mail start kell 19 Tamme staadionil

29. mail start kell 8 Ülenurme staadionil

29. mail start kell 19 Tamme staadionil

30. start kell 8 Tamme staadionil

30. mail start kell 14.45 Ülenurme staadionil

Muu hulgas märkis Rait Ratasep, et mõned huvilised on tal staadionitel ka kaasa elamas käinud ja tõdes, et see on ka motivatsiooni juurde andnud.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles