Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Juhan Peegli kuju jõudis laupäeval Tornimäele, avamine pühapäeva pärastlõunal

Copy
Eile pisut enne keskpäeva. Kuju on kohal, paigaldamine algab. Skulptor Simson tagaplaanil kamandamas, laia äärega kaabu peas. Esiplaanil kükitab Uus Monumentaali osaühingu juhatuse liige Andres Aotäht.
Eile pisut enne keskpäeva. Kuju on kohal, paigaldamine algab. Skulptor Simson tagaplaanil kamandamas, laia äärega kaabu peas. Esiplaanil kükitab Uus Monumentaali osaühingu juhatuse liige Andres Aotäht. Foto: Raili Nõgu

Pühapäeval, 19. mail kell 14 koguneb Tornimäe kaupluse ja koolimaja vahelisele pargialale suur hulk ajakirjandusprofessori ja keeleteadlase Juhan Peegli kaasteelisi ja sõpru, sugulasi, mitme põlvkonna õpilasi, õpilaste õpilasi ja loomingu austajaid, aga ka kohalikku rahvast, sealhulgas Pöide kogukonna eestvedaja Raili Nõgu. Täna saanuks Juhan Peegel 105-aastaseks ja just täna on põhjust ühe vana koolimaja läheduses kohal olla ja oma silmaga tunnistada, kuidas skulptor Aivar Simson on Juhan Peegli kuju loomisega hakkama saanud. Kell 14 langeb lina pronksi valatud taieselt.

Kui Juhan Peegel sai kaheksa aastat vanaks, võttis ema ta kaasa, et registreerida poiss Tornimäe kooli esimesse klassi. Koolijuhataja Anton Kivi ütles, et ei saa, neil on kõik kohad täis. Aga uuris, kas poiss lugeda oskab. Muidugi oskab, kõlas vastus. Tulge tuleval aastal uuesti, sõnas juhataja.

Järgmisel aastal mindigi. Poisile tehti lugemises ja rehkendamises väike katse ning lubati kohe teise klassi.

Aastail 1928–1931 õppis Juhan Peegel Tornimäe koolis, sealt edasi liikus ta Uuemõisa kõrgemasse algkooli ja sealt Saaremaa ühisgümnaasiumi.

Juhan Peegel Annelinnas oma korteris silku soolamas. Foto aastast 1999.
Juhan Peegel Annelinnas oma korteris silku soolamas. Foto aastast 1999. Foto: Heli Salong

Skulptor Aivar Simsoni käsutusse anti inspiratsiooniks ja loomeperioodi ajaks Juhan Peegli fotoalbum, selle on kokku pannud ajakirjanduse uurija Roosmarii Kurvits piltidest, mis olid kogunenud Juhan Peegli 100. sünniaastapäeva näitusele.

Raha kogumiseks loodi mittetulundusühing Juhan ning Tulevik, mille juhatuse üks liikmeid on Pöide piirkonna rahva eestvedaja Raili Nõgu, kes on aastaid Tornimäe põhikooli juhtinud. Sellest koolist on saanud nüüd lasteaed-kool.

Tegevus Juhan Peegli mälestuse pronksi vajamise nimel on käinud kolm aastat. Algatuse kannustajad on olnud tuntud Eesti inimesed, nagu Ivo Linna, Birute Klaas-Lang, Raul Rebane, Leelo Tungal, Aimar Jugaste, Krista Aru, Erki Berends, Peeter Tali, lisaks paljud teised. Annetajate nimekirjatahvlis, mis avatakse hiljem sügisel on üle 300 nime.

Tornimäel on haridust antud ligi 370 aastat.

Juhan Peegel tuld kohendamas. Paremal istub tema õpilane Krista Aru, vasakul eesti keele ja stilistika õppejõud Reet Kasik.
Juhan Peegel tuld kohendamas. Paremal istub tema õpilane Krista Aru, vasakul eesti keele ja stilistika õppejõud Reet Kasik. Foto: erakogu foto
Tagasi üles