Jalgrattapoed ootavad soojalainet

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupluse Jalgratas mehaanik Kalle Kirsiaed näitab tänavu kogunenud hooldekviitungite paksu pakki.
Kaupluse Jalgratas mehaanik Kalle Kirsiaed näitab tänavu kogunenud hooldekviitungite paksu pakki. Foto: Martin Pau

Jalgrattapoodides läheb elu kibedaks niipea, kui päevasooja on üle kümne kraadi. Siiski julgetakse kauplustes lubada, et kõige rohkem kolme päevaga saab hooldusse toodud ratta sõiduvalmina kätte.

Vahetult enne pühi sai Tähtveres asuva kaupluse Jalgratas mehaanik Kalle Kirsiaed veel volilt mahti end roostes naistejalgratta kapitaalremondi juurest lahti rebida ja leheneegriga pool tundi juttu veeretada.

«Tihemini hakati käima märtsi algusest, soojemate ilmadega on paar suuremat lainet kundesid ka üle käinud, aga üldiselt kipub ikka nii olema, et kui palgapäev hakkab lähenema, siis enam ei tulda, sest raha on läbi,» rääkis Kirsiaed.

Trenn Hispaanias

Letil kviitungikiirköitjat lahti lüües tegi Kirsiaed kähku kindlaks, et esimene jalgratas toodi tänavu hooldusse juba 10. jaanuaril, teine 12. ja kolmas 13. jaanuaril. Mehaanik pakkus, et raamatus on kaugelt üle saja kviitungi.

Läinud neljapäeva hommikupooliku jooksul käidi Jalgrattas järel neljal sõidukorda seatud rattal. Üks noor ema tuli kätte saama oma paigatud rehvidega lapsevankrit, teine lihtsalt nõu pidama. Ja naisel oli, mille üle mehaanikuga plaani pidada, sest pedaale tallavad juba kõik tema seitse last.

«Praegu on veel nii, et kui klient toob hommikul ratta, on see käes kas samal õhtul või äärmisel juhul järgmisel päeval,» kinnitas Kalle Kirsiaed. «Kui läheb soojaks ja hakkab rohkem rahvast käima, rakendame siin ka rohkem mehaanikuid, kolm-neli inimest, ja üle paari ööpäeva ei tohiks ikkagi minna.»

Jalgratta lihthoolduse eest küsitakse Jalgrattas 23 eurot. Täishoolduse eest, mis tähendab juba laagrite lahtivõtmist ning kõigi liikuvate osade ülemäärimist, poole rohkem.

Riia tänavas paiknev jalgrattapood Velospets nägi tänavu esimesi kibedamaid tööpäevi kuu aja eest, kui jõukamad harrastussportlased hakkasid valmistuma 14. aprillil algavaks Eesti võistlushooajaks ning võtsid suuna Hispaaniasse treeningusõitudele.

«Võib öelda, et niipea, kui suusamaratonid mööda saavad, tärkab huvi rataste vastu,» sõnas Velospetsi osanik Priit Kalja.

Eelmise aasta rattamudelid, mis jäid mullu müümata, on allahinnatuna juba omaniku leidnud. Hooldusse, mis maksab 19–50 eurot, saab Velospets korraga võtta kuni 20 jalgratast, kuid lihavõtteks kaupluse töötuba veel pungil polnud.

«Järjest enam õpivad inimesed hooajaks aegsasti valmistuma ja kasutavad ära oktoobrist märtsini kehtiva 40-protsendise hooldussoodustuse,» nentis Kalja. «Kui päeviti tuleb juba püsivalt kümme kraadi sooja, tekivad muidugi järjekorrad, aga need ei ulatu üle kahe-kolme päeva.»

Müük kasvab

Priit Kalja sõnul oli rattamüügis väike kukkumine 2009. aastal. Viimased kaks aastat on nõudlus suurenenud ning Kalja on kindel ka tänavuses kasvus.

«Eeskätt on see tänu maanteerataste nõudlusele, sest harrastajaile sobilikke võistlusi korraldatakse üha enam,» selgitas Kalja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles